Nikola Stoyanov: Bulgaria și Azerbaidjanul au convenit să schimbe electricitatea cu gazul

26
În contextul energetic, Bulgaria și Azerbaidjanul au convenit să schimbe electricitatea cu gazul, a declarat ministrul bulgar al Economiei și Industriei, Nikola Stoyanov, într-un interviu acordat televiziunii naționale bulgare.

Concluziile vizitei ministrului bulgar al Economiei și Industriei în Azerbaidjan

În declaraţiile ministrului Nikola Stoyanov, se evidenţiază că țările au ajuns la acest acord  economic în timpul vizitei sale în Azerbaidjan.

Din punct de vedere economic, ministrul bulgar a explicat că Azerbaidjanul produce electricitate doar din gaz, în timp ce Bulgaria exportă electricitate.

În acest sens, Stoyanov a precizat că în cadrul discuțiilor de la Baku s-a discutat despre lansarea interconectorului Grecia-Bulgaria, precum și despre extinderea coridorului sudic de gaze.

Din punct de vedere al cantităţii, ministrul bulgar,  a afirmat că livrările de gaze din Azerbaidjan către Bulgaria pot crește până la 1 miliard de metri cubi pe an, transmite News.am.

Bulgaria ar putea acoperi până la 60% din cererea sa anuală cu gaze din Azerbaidjan

Acesta a adăugat că Bulgaria va putea crește livrările anuale de gaz azebaijan până la 2 miliarde de metri cubi după ce Coridorul sudic de gaze va fi extins. Acest lucru va permite țării să acopere până la 60% din cererea sa anuală cu gaz azebaijan.

Din punct de vedere energetic, Bulgaria a declarat că a avut probleme cu aprovizionarea cu gaz la sfârșitul lunii aprilie, după ce Gazprom a suspendat livrările de gaz din cauza refuzului de a plăti gazul în ruble. În august, Bulgaria a anunțat că se află în discuții cu Gazprom pentru a relua livrările de gaze în condiții favorabile.

Anterior, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a susținut că Azerbaidjanul nu intenționează să devină un concurent al Rusiei pe piața gazelor, afirmând că gazul țării a fost cumpărat de Italia, Bulgaria și Grecia, relatează Kommersant.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro