Organizaţia OCDE estimează că creşterea economică mondială va încetini de la 3,1% anul acesta, până la 2,7% în 2024

26

Specialiştii economici avertizează că o nenorocire se va abate asupra Europei anul viitor și nici România nu scapă. Nu s-a mai întâmplat asta de 50 de ani, avertizează aceştea, care transmit că economia globală este la un pas de recesiune.

Astfel, economia globală ar trebui să evite o recesiune, anul viitor, însă cea mai gravă criză energetică din anii 1970 până în prezent, va declanşa o încetinire bruscă a acesteia. Mai mult, OCDE avertizează că Europa va fi cel mai puternic afectată, iar combaterea inflaţiei ar trebui să fie prioritatea principală a factorilor de decizie.

Nenorocirea care se va abate asupra Europei

În contextul european, perspectivele naţionale variază foarte mult, iar economia Marii Britanii, de exemplu, va fi în urma economiilor dezvoltate, a transmis recent Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit news.ro.

Concret, organizaţia estimează că creşterea economică mondială va încetini de la 3,1% anul acesta, adică puţin mai mult decât a prevăzut OCDE în proiecţiile sale din septembrie, la 2,2% anul viitor, înainte de a accelera la 2,7% în 2024.

În opinia sa, ”Nu anticipăm o recesiune, dar proiectăm cu siguranţă o perioadă de slăbiciune pronunţată”, a transmis şeful OCDE, Mathias Cormann, într-o conferinţă de presă în care a prezentat cea mai recentă Perspectivă economică a organizaţiei.

Europa duce greul războiului din Ucraina

În plan mondial, OCDE a mai transmis că încetinirea globală a lovit economiile în mod inegal, Europa ducând greul, deoarece războiul Rusiei din Ucraina afectează activităţile de afaceri şi provoacă o creştere a preţurilor energiei.

Acesta a estimat că economia zonei euro va creşte cu 3,3% în acest an, apoi va încetini la 0,5% în 2023, înainte de a se redresa pentru a avansa cu 1,4% în 2024. Prognoza este puţin mai bună decât în ​​raportul OCDE din septembrie, când a estimat o creştere de 3,1% anul acesta şi 0,3% în 2023.

În plus, OCDE a prezis pentru anul viitor o contracţie de 0,3% în Germania, a cărei economie condusă de industrie este foarte dependentă de exporturile ruseşti de energie, estimarea fiind mai puţin dramatică decât scăderea de 0,7% aşteptată în septembrie.

Chiar şi în Europa, perspectivele sunt divergente, economia franceză, care este mult mai puţin dependentă de gazul şi petrolul rusesc, fiind aşteptată să crească cu 0,6% anul viitor. De asemenea, Italia va înregistra o creştere de 0,2%, ceea ce înseamnă că sunt probabile câteva contracţii trimestriale.

În afara zonei euro, economia britanică ar urma să scadă cu 0,4% anul viitor, deoarece se confruntă cu creşterea ratelor dobânzilor, creşterea inflaţiei şi încrederea slabă. Anterior, OCDE se aşteptase la o creştere de 0,2%.

Economia Statelor Unite ar urma să reziste mai bine, creşterea fiind aşteptată să încetinească de la 1,8% în acest an la 0,5% în 2023, înainte de a se intensifica la 1,0% în 2024. OCDE anticipase anterior o creştere de numai 1,5% în acest an în cea mai mare economie a lumii, iar în 2023 ar fi urmat să fie neschimbată.

Astfel, ”În ceea ce priveşte politica monetară, este necesară o înăsprire suplimentară în majoritatea economiilor avansate şi în multe economii de piaţă emergente, pentru a ancora ferm aşteptările inflaţioniste”, a spus Cormann.

În timp ce multe guverne au cheltuit deja foarte mult pentru a atenua impactul inflaţiei mari, cu plafonarea preţurilor la energie, reduceri de taxe şi subvenţii, OCDE a spus că acest cost ridicat înseamnă că un astfel de sprijin va trebui să fie mai bine direcţionat în viitor.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata