Pandemia a dus la o schimbare a comportamentului europenilor în ceea ce privește consumul de alcool

Foto: educolingo.com
61

Organizația Mondială a Sănătății arată într-un raport că pandemia a dus la o schimbare a comportamentului europenilor în ceea ce privește consumul de alcool. Cu toate acestea, efectele economice ale pandemiei ar putea să readucă în prim plan acest aspect și ar putea agrava situația în Europa.

La acest capitol, Europa a înregistrat o scădere a consumului de alcool în primul an al pandemiei, dar declinul s-ar putea inversa în anii următori, pe măsură ce consecințele economice ale COVID-19 își vor face simțite efectele.

Pandemia a schimbat obiceiurile oamenilor

În cadrul raportului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afitmat că raportul privind sănătatea în Europa se publică o dată la trei ani și din el reiese că, între 2000 și 2019, consumul de alcool a scăzut în Europa, potrivit Reuters.

Obiceiurile de consum de alcool s-au schimbat în timpul pandemiei și au mutat consumul de alcool din baruri și restaurante în case, iar consumul general de alcool a scăzut în 2020.

În contextul comparativ, țările europene rămân în continuare cele mai mari consumatoare de alcool din lume, arată OMS.

Însă, scăderea consumului de alcool a fost mai puțin pronunțat în rândul persoanelor cu venituri mici sau medii și al celor care se confruntă cu dificultăți, precum și în rândul persoanelor care și-au pierdut locul de muncă sau au avut alte probleme financiare.

Astfel, „Pe baza experiențelor anterioare, recesiunea economică cauzată de pandemia COVID-19 va crește probabil nivelul consumului de alcool în anii următori, în special în cazul bărbaților și al celor care sunt la un nivel socio-economic scăzut”, se arată în raport.

Europa ar trebui să se concentreze pe aspecte precum sănătatea mintală

Pe de altă parte, raportul susține că, în general, țările din Europa au înregistrat progrese în ceea ce privește unele obiective globale adoptate în 2015, care vizează eliminarea sărăciei. De exemplu, aproape toate țările au atins obiectivul privind ratele de mortalitate a nou-născuților și a copiilor de mai puțin de 12 și, respectiv, 25 de decese la 1.000 de nașteri vii.

Din punct de vedere social, OMS atrage, însă, atenția că țările europene trebuie să acorde prioritate sănătății și să se concentreze asupra unor aspecte precum sănătatea mintală, în caz contrar riscând să piardă progresele înregistrate din 2015.

„În acest moment, la aproape doi ani de la declanșarea pandemiei, ne aflăm în fața unei alegeri dureroase”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata