Potențialul portului Constanța la Marea Neagră și relevanța lui strategică, în contextul conflictului militar din Ucraina

Foto: ordinea.ro
40

Ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre potențialul portului Constanța la Marea Neagră și relevanța lui strategică, în contextul conflictului militar din Ucraina.

Bogdan Aurescu: „Are relevanță strategică”

Declarația ministrului a fost făcută la reuniunea ministerială „Apel la acţiune pentru securitatea alimentară globală”, organizată la sediul ONU din New York.

În opinia sa, „Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică. Capacitatea portului Constanţa este semnificativă. Numai anul trecut am transportat pe mare peste 25 de milioane de tone de cereale. Astfel, Constanţa a devenit primul port în ceea ce priveşte exportul de cereale”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul spune că este necesară crearea unor zone sigure în Marea Neagră

În contextul transportului, acesta a amintit că primul transport de porumb din Ucraina de la începutul războiului a plecat din portul Constanţa la finalul lunii aprilie. Legat de securitatea din Marea Neagră și transportul de mărfuri, acesta a subliniat că este necesară crearea unor „coridoare albastre”, respectiv zone sigure.

Astfel, „Am continuat cu alte transporturi care însumează peste 240.000 de tone de cereale din Ucraina. Este nevoie şi de un efort comun în ceea ce priveşte transportul cerealelor din Ucraina şi apărarea de mine în derivă. Aşadar, facem apel la un mai mare efort internaţional, o coaliţie a celor ce doresc să se implice, pentru a mobiliza susţinerea din partea cât mai multor state pentru crearea unui asemenea coridor, care să aibă şi o componentă marină, pentru transportul de produse din Ucraina, mai ales cereale, către ţări terţe care le aşteaptă”, a completat Aurescu.

Aurescu susține că este nevoie de o operaţiune coerentă şi solidă

Din punct de vedere unui transport sigur, acesta susține că este nevoie de o „operaţiune coerentă şi solidă, care să implice apărarea de mine în derivă şi neutralizarea acestora”. Trebuie menționat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cât şi alţi înalţi oficiali au informat cu privire la exacerbarea fenomenului insecurităţii alimentare, despre impactul global al agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi măsurile pe care ONU le are în vedere ca răspuns la provocările rezultate în acest context.

Miniştrii de externe participanţi au evidenţiat nevoile umanitare actuale, axându-se pe eforturile de dezvoltare pe termen lung, necesare pentru consolidarea rezilienţei statelor afectate în contextul actual.

Aşadar, România s-a alăturat Declaraţiei adoptate în cadrul reuniunii ministeriale pe tema „Roadmap for Global Food Security – Call to Action”, care cuprinde o serie de acţiuni concrete propuse, prin care statele „cu resurse disponibile” se angajează să ia diverse măsuri, ca răspuns la criza alimentară mondială.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata