Vladimir Putin s-a plâns la Erdogan că armistițiul de Crăciun nu a fost respectat de către Ucraina

Foto: dcnews.ro
133

Preşedintele Vladimir Putin trimite o undă de șoc în lume. Liderul de la Kremlin a purtat discuții cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul cărora s-a plâns de faptul că ucrainenii au încălcat armistițiul de Crăciun, fără a preciza că armata sa a făcut același lucru.

În acest sens, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că este pregătit să medieze o „pace permanentă” între Ucraina și Moscova, într-o convorbire telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc în cursul zilei de luni, 16 ianuarie.

Astfel, „În timpul convorbirii, președintele Erdogan a reiterat că Turcia este pregătită să își asume sarcina de a facilita și de a media pentru stabilirea unei păci durabile între Rusia și Ucraina”, a precizat biroul său într-un comunicat.

Iniţial, liderul turc a mai făcut oferte similare în trecut și a facilitat întâlniri între oficialii ucraineni și ruși, dar până în prezent nu a avut loc nicio discuție de pace.

Cei doi au discutat despre schimburi de prizonieri, în special de prizonieri răniți, iar „schimbul de opinii cu privire la situația din jurul Ucrainei a continuat”, a precizat Kremlinul.

Vladimir Putin s-a plâns de faptul că armistițiul de Crăciun nu a fost respectat de către Ucraina

Presa de stat rusă a declarat că această convorbire telefonică cu președintele turc s-a axat pe schimbul de prizonieri, dar a abordat și ceea ce rapoartele au descris ca fiind respingerea de către Occident a propunerii Moscovei de încetare a focului de Crăciun.

Totuși, liderul de la Kremlin nu a menționat faptul că armata sa a fost cea care a încălcat de mai multe ori armistițiul ordonat chiar de către Putin, continuând bombardamentele în Bahmut.

La rândul său, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că au discutat, de asemenea, despre coridorul de cereale pentru a permite Ucrainei și Rusiei să trimită provizii vitale de grâu și alte recolte prin Bosfor către piețele internaționale. Biroul de presă al președintelui turc a adăugat că cei doi oameni politici au vorbit, de asemenea, despre exporturile de amoniu.

În contextul politico-bilateral, președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc și-au confirmat cooperarea și au declarat că printre prioritățile lor se numără în continuare livrările de gaz rusesc și crearea unui centru regional de gaz în Turcia.

Ucraina nu a fost de acord cu armistițiul de Crăciun al lui Putin

De altfel, Kievul a respins ideea de a înceta luptele în timp ce trupele rusești ocupă încă teritoriul, dar președintele Volodimir Zelenski a declarat că este deschis la „discuții de pace autentice” cu Rusia, care să includă retragerea forțelor, compensarea Ucrainei pentru daunele suferite și cooperarea în anchetele privind crimele de război.

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a ordonat o încetare a focului de 36 de ore înainte de Crăciunul ortodox, pe 7 ianuarie, dar mișcarea a fost respinsă de Kiev, care a declarat că nu poate exista un armistițiu până când Rusia nu-și retrage trupele din teritoriile ocupate.

La vremea respectivă aliații Ucrainei și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea, iar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat: „Îngrijorarea noastră … este că rușii ar căuta să folosească orice pauză temporară în lupte pentru a se odihni, pentru a se reface, pentru a se regrupa și, în cele din urmă, pentru a ataca din nou”.

În contextul internaţional, cei doi preşedinţi au mai discutat, de asemenea, despre normalizarea de către Turcia a relațiilor diplomatice cu Siria, un aliat cheie al Rusiei, la peste un deceniu după ce Ankara a întrerupt legăturile și a sprijinit grupurile armate care încearcă să răstoarne regimul de la Damasc, scrie The National News.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online