Armată rusă ar fi transferat, de la începutul războiului și până în prezent, mii de ucraineni în Rusia, prin “lagăre de filtrare”

Foto: digi24.ro
18

Se lansează acuzații dure la adresa Rusiei, în legătură cu modul în care războiul din Ucraina a evoluat.

În prezent, apar detalii din ce în ce mai șocante despre modul în care trupele ruse transferă ”forțat” mii de ucraineni.

Anunțul a fost făcut de ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter. Potrivit oficialului, armată rusă ar fi transferat, de la începutul războiului și până în prezent, mii de ucraineni în Rusia, prin “lagăre de filtrare”, scrie AFP.

În plus, precizările din SUA vin în contextul în care până acum, Kievul spunea că este vorba despre un număr de 1,2 milioane de persoane deportate de Moscova în Rusia. La fel ca și SUA, Ucraina la rândul ei spunea că există  o serie de “lagăre de filtrare” ruse în acest sens.

Oficialul american precizează că cetățenii ucraineni care au fost evacuați nici măcar nu știau care este destinația lor finală.

Astfel, „Statele Unite estimează că forţele ruse au transferat cel puţin câteva mii de ucraineni prin aceste ‘lagăre de filtrare’ şi au evacuat cel puţin alte câteva mii în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia, adesea fără a spune evacuaţilor care este destinaţia lor finală”, a declarat joi ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.

Civili ucraineni, trasnferați în mod brutal în Rusia

În opinia acestuia, o mare parte dintre cei ajunși în Rusia sunt din Mariupol. „Fie numai de la Mariupol, estimăm că forţele ruse au strămutat cu forţa câteva mii de civili pe teritoriul rus”, a adăugat el.

În ceea ce privește modul în care civilii ucraineni au fost transferați, diplomatul precizează că ar fi fost vorba despre tortură, dar și despre ”interogatorii brutale”. Printre acestea se numără confiscarea telefoanelor mobile are celor ajunși în Rusia, dar și a pașapoartelor și a parolelor.

„Multe relatări dovedesc confiscarea telefoanelor mobile ale deţinuţilor”, chiar a paşapoartelor acestora, “parole obţinute sub constrângere, reţele sociale şi mesagerii verificate amănunţit în căutarea oricărui semn de opoziţie faţă de războiul barbar purtat de Rusia împotriva Ucrainei“, a detaliat el.

Mai mult, oficialul american a explicat și modul în care Rusia acționează. Se pare că toți cei care sunt considerați pro-Ucraineni, ajung să fie transferați în republica controlată de separatiști pro-ruși.

Rusia, acuzată de crime de război

În precizările sale, „Potrivit acestor informaţii, cei care sunt consideraţi pro-Ucraina sunt transferaţi în aşa-zisa ‘Republică Populară Doneţk’, controlată de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, unde se confruntă cu o soartă sinistră”, a denunţat ambasadorul Carpenter.

În acest fel, Rusia face la momentul actual crime de război care sunt contrare dreptului umanitar internațional. „Aceste acte constituie crime de război. Rusia ştie bine că astfel de deplasări forţate sunt “contrare dreptului umanitar internaţional”, a insistat el.

Menționăm faptul că potrivit datelor transmise de un responsabil al guvernului ucrainean, Liudmila Denisova, peste un milion de ucraineni ar fi fost în această situație de la debutul invaziei ruse și până în prezent.

„Mai mult de 1,19 milioane de ucraineni, inclusiv mai mult de 200.000 de copii, au fost deportaţi în Federaţia Rusă”, a spus sursa citată.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata