Bucătărie în stil contemporan: 3 sfaturi de amenajare

sursa foto: https://unsplash.com/photos/uFQOmuz8JVY
21

Dacă eşti cucerit de noile apariţii în materie de tehnologie şi design îţi doreşti să le implementezi cât mai armonios în propria locuinţă. Fie că vorbim despre o construcţie de la zero sau de un proiect de renovare, acest lucru este posibil cu respectarea anumitor reguli. Totul gravitează în jurul câtorva concepte-cheie ale stilului contemporan: spaţiu, ordine şi eficienţă. Partea cea mai bună este că o bucătărie modernă poate fi amenajată în absolut orice stil arhitectural este ridicată casa. Iată câteva sfaturi pentru a armoniza acest spaţiu esenţial al locuinţei tale cu cele mai noi tendinţe:

Să fie lumină

În primul rând naturală. Este cea mai caldă, sănătoasă şi prietenoasă atât cu mediul înconjurător, cât şi cu bugetul familiei. Pentru a avea parte de cât mai multă lumină şi căldură de la soare trebuie să instalezi ferestrele potrivite. În stilul contemporan de bucătărie, cel puţin un perete poate fi integral din sticlă. Atât de mare este libertatea în ceea ce priveşte uşile şi ferestrele. Pentru casele sau apartamentele cu acces la terasă amenajarea este destul de uşor de realizat. Există sisteme de ferestre care se pliază sau culisează pentru a deschide perspectiva asupra grădinii. În cazul unui apartament fără balcon foloseşte la maximum spaţiul pentru fereastră, astfel încât să ai mai multă sticlă şi o ramă cât mai subţire. Pentru intimitate după lăsarea serii poţi instala un sistem de jaluzele sau draperii. Şi în privinţa iluminatului artificial există câteva reguli. Acesta trebuie să fie economic şi cât mai apropiat de lumina soarelui. Posibilitatea reglării intensităţii te ajută să foloseşti doar cantitatea de lumină de care ai nevoie în funcţie de activitate, stare sau moment. Amplasarea corpurilor de iluminat se face atât pe tavan, cât şi în cadrul elementelor de mobilier sau chiar la nivelul pardoselii.

Blatul de lucru

Stilul contemporan de bucătărie mută atenţia corpurilor de mobilier de la dulapuri către blat. Blatul dintr-o astfel de amenajare poate fi clasic, pe peretele cu instalaţiile sanitare şi spaţii de depozitare integrate dedesubt sau suspendate. Cel mai bine se potriveşte însă, acolo unde spaţiul permite, organizarea unei insule acoperite cu blat. Insula poate cuprinde doar dulapuri şi atunci devine masă tip bar pentru mic dejun, gustări sau chiar birou. Dacă eşti o persoană pasionată de gătit, în blatul insulei poţi încastra chiuveta, plita, aparatul de gătit şi chiar aparatură electrocasnică. Materialul clasic pentru mobilier este lemnul care poate avea şi inserţii metalice, în timp ce blatul potrivit este din piatră naturală.

Mobilierul

Indiferent de configuraţia aleasă pentru mobilier, acesta trebuie să respecte un principiu esenţial: tot ce ai nevoie să fie la îndemână, dar nu la vedere. Într-o bucătărie modernă dezordinea lipseşte cu desăvârşire. Stilul contemporan nu permite afişarea electrocasnicelor sau a celor mai noi gadgeturi, indiferent de estetica lor. Alege un set de mobilă pentru bucătărie care le încastrează şi bucură-te în linişte de utilitatea lor. Fiecare uşă, indiferent de dimensiuni, ascunde vesela, ingredientele, aparatura sau alte instrumente utile. Cele mai noi tendinţe în domeniu au renunţat chiar şi la ideea de mâner. Privind de la distanţă vezi un perete îmbrăcat în lemn; pe măsură ce te apropii şi atingi o uşă, aceasta se deschide şi îţi pune la dispoziţie ceea ce ai nevoie în bucătărie.

Bucătăriile contemporane includ tot ce este absolut necesar din celelalte stiluri de design, doar că renunţă la aglomeraţie pentru a asigura un sentiment de relaxare. Cele mai noi apariţii în domeniul tehnologiei pot fi integrate în camera de gătit, dar nu pentru a fi expuse ca într-un showroom, ci pentru a te bucura discret de utilitatea lor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata