China primeşte critici de plagiat pentru pavilionul său de la Expo Shanghai

China a primit critici de plagiat atât pentru pavilionul său de la Expoziţia din Shanghai, cât şi pentru mascota şi tema muzicală. Cu câteva ore înainte ca Expoziţia Universală de la Shanghai să-şi dechidă porţile, polemica s-a instalat în jurul unei posibile plagieri a principalelor simboluri ale evenimentului internaţional din China.

Discuţiile se învârt în jurul păpuşii, imnului Expo şi chiar a designului pavilionului ţării gazdă, notează ziarul La Vanguardia. Discuţiile privind originalitatea Coroanei Orientului, cum a fost botezat pavilionul chinez, a făcut deja să curgă râuri de cerneală. Numeroşi arhitecţi chinezi au ieşit în apărarea acestui edificiu sub formă de piramidă inversată, de 60 de metri înălţime, care domină practic întreaga suprafaţă dedicată expoziţiei.

Mai mulţi experţi susţin că există o mare asemănare între Coroana Orientului şi o parte a vechiului pavilion japonez de la Expo Sevilla, din 1992, creat de arhitectul nipon Tadao Ando. Unii merg mai departe şi îl compară cu cel al Canadei de la expoziţia universală de la Montreal din 1967. Asemănarea este enormă.

Diferenţa ar fi că la Sevilia construcţia japoneză era parte centrală a unui ansamblu şi avea un sens mai decorativ, în timp ce cea chineză este un edificiu, iar proporţiile sunt diferite. Ni Yang, designer-ul adjunct al pavilionului chinez a respins acuzaţiile că s-ar fi inspirat din opera lui Tadao Ando. „Există diferenţe între lucrarea lui şi a mea’, a spus el. ‘Lucrarea lui avea un scop decorativ, iar a mea este un edificiu.

‘Stilul pavilionului este amplu utilizat în desenul arhitectonic, prin urmare nu se poate spune că este o creaţie a lui Tadao Ando’. Cui Tong, responsabil al Institutului de Arhitectura, Design şi Cercetare de la Academia de Ştiinţe, susţine că pavilionul chinez şi cel japonez, din 1992, sunt total diferite arhitectonic, cum a declarat el ziarului Global Times. Însă nu doar design-ul pavilionului chinez este motiv de discuţii. Şi tema muzicală a fost obiect de dezbatere.

Potrivit aceluiaşi ziar, melodia de la Expo Shanghai, intitulată ‘Waiting for you’ seamănă în proporţie de 90% cu cea japoneză ‘Stay the way you are’, compusă în 1997 de autorul nipon Mayo Okamoto. Prin urmare organizatorii de la Expo au decis să o retragă, din motive de de drepturi de autor. Se pare că până la urmă s-a ajuns la un acord cu Okamoto care a acceptat ca melodia sa fie cântată la deschiderea evenimentului, deşi chinezii neagă că ar fi plătit vreun drept de autor.

Alte voci sugerează, de asemenea, că mascota de la Expo Shanghai, Haibao, seamănă izbitor cu Gumby, personajul unor populare desene animate din SUA, din anii 60 şi 70 al căror autor, Art Clokey, a murit anul trecut. Singurele deosebiri constă în faptul că Haibao este mai slab şi are breton.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata