Cum să cultivați roșii în ghivece – chiar și fără grădină

128

Un mare beneficiu pentru cultivarea tomatelor în ghivece este portabilitatea. Puteți muta recipientele pentru a profită de cele mai bune condiții de creștere. Ghivecele sunt deosebit de utile dacă nu aveți spațiu în grădină sau nu aveți o bucată de pământ. Astfel că ghivecele pot fi amplasate pe un balcon, veranda, terasă, alee sau punte. Vă puteți bucura de roșii de casă chiar dacă nu aveți loc pentru o grădina tradițională.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a asigura succesul este să folosiți un recipient suficient de mare – cu cât mai mare, cu atât mai bine. Pentru o plantă, aveți nevoie de un recipient care are cel puțin 30 cm pătrați, dar 60 cm pătrați sunt mai adecvați. Există  ghivece ce au dimensiunea perfectă pentru o plantă. Umpleți ghiveciul cu pământ de ghiveci de înaltă calitate și asigurați-vă că recipientul are un drenaj bun.

Unii cultivatori de tomate sugerează să se planteze ierburi sau alte plante în același recipient. Începătorii ar trebui să se abțină de la adăugarea de plante suplimentare în recipient, chiar dacă aveți un recipient masiv. Nu doriți ca alte plante să concureze cu plantă de tomate pentru apă sau nutrienți.

Majoritatea rasadurilor de plante de legume sunt plantate la aceeași adâncime cu ghivecele lor originale. Roșiile sunt o excepție. Când plantați un răsad de roșii, îndepărtați câteva seturi de frunze de jos și săpați o gaură suficient de adânc, astfel încât cea mai mare parte a plantei să fie îngropată în gaura de plantare. O plantă de tomate va produce rădăcini de-a lungul părții îngropate a tulpinii sale, dezvoltându-se. un sistem radicular puternic și plante mai rezistente.

Deoarece recipientele se pot usca rapid, obținerea succesului în creșterea roșiilor în recipiente depinde de menținerea umidității constante. Conținutul de umiditate al solului este una dintre cele mai mari provocări cu care vă confruntați când plantați în ghivece. Dacă solul se scurge rapid, luați în considerare utilizarea unui aditiv de reținere a apei, un recipient cu udare automată sau verificarea umidității solului în fiecare zi.

Dacă o plantă de tomate primește prea puțină apă, planta se va ofili și se va slăbi, iar roșiile ar putea dezvoltă putregaiul de capăt al florii. Dacă plantele primesc irigare inconsecvență, fructele de roșii se pot crăpa sau despica. În zilele înăbușitoare de vară sau în zilele fierbinți și cu vânt, este posibil să fie nevoie să udați plantele de două ori pe zi.

O altă regulă importantă: solul trebuie să fie umed, dar nu îmbibat de apă. Prea multă apă poate duce la putrezirea rădăcinilor plantei. Asigurați-vă că recipientul are mai multe orificii de drenaj. Dacă recipientul are o singură gaură de drenaj, adăugați mai multe.

Roșiile necesită multă îngrijire și hrană, iar atunci când sunt plantate în ghivece, au nevoie de hrănire la fiecare două săptămâni. Asigurați-vă că vă hrăniți plantele cu nutrienții primari de care au nevoie – azot, fosfor și potasiu – toți esențiali pentru a cultivă aproape orice în recipiente. Unele soluri pentru ghiveci au deja îngrășăminte incluse, așa că citiți  ce scrie pe pungă de sol pentru a determina dacă acești nutrienți esențiali sunt deja incluși în amestec. Dacă pământul pentru ghiveci nu include îngrășământ, hrăniți plantele cu un îngrășământ universal cu eliberare lentă sau un îngrășământ specific roșiilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata