Modelul de cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune, încheiat între proprietar și chiriaș?

214

În România, ANAF a publicat modelul de cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune, încheiat între proprietar și chiriaș, în conformitate cu prevederile OPANAF. De la 1 ianuarie, proprietarii care închiriază locuințe trebuie să completeze o nouă declarație.

Astfel, ANAF obligă proprietarii care închiriază locuințe să completeze un formular tipizat și să anexeze o fotocopie a contractului. Noile documente trebuie declarate în 30 de zile.

Ce trebuie să facă proprietarii care închiriază locuințe?

În contextul legal, pentru documentele aflate deja în derulare, proprietarii au timp trei luni să trimită contractele la ANAF. Documentele se adaugă declarației estimative de venituri, obținute prin chirie, care trebuie declarate până la 25 mai.

Însă, este important de menționat că cei care au terenuri în arendă sau închiriază camere și apartamente în scop turistic, nu trebuie să înregistreze contractele de închiriere.

Prin această nouă declarație, ANAF urmărește să aibă o evidență clară a veniturilor obținute și declarate din chirii.

În contextul ANAF, numărul celor care declară venituri din cedarea de bunuri a scăzut semnificativ după eliminarea declarării contractelor. În prezent, legea spune că, sancțiunile pot ajunge până la 1.000 de lei.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, impozitarea se va aplica la valoarea totală a chiriei, eliminându-se astfel deducerea de 40% acordată până acum.

Se schimbă Codul de procedură fiscală

Astfel, OUG nr. 188/2022 care a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii decembrie a anului trecut,  vine cu unele măsuri pentru îmbunătățirea și reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Printre cele mai importante modificări menționăm obligația organului fiscal de a pune la dispoziția contribuabilului supus unei inspecții fiscale dosarul administrativ al acțiunii de control fiscal. De asemenea, acolo unde este cazul, documentele/informațiile sunt anonimizate pentru a se asigura confidențialitatea datelor cu caracter personal și secretul fiscal, transmite ceccarbusinessmagazine.ro.

O altă modificare se referă la procedura efectuării analizei de risc, care se efectuează periodic și în care organul fiscal stabilește și clasa/subclasa de risc fiscal a contribuabilului. Această prevedere privind procedura efectuării analizei de risc va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online