Soluția minune pentru curățenie: 5 întrebuințări practice ale bicarbonatului de sodiu și oțetului

62

Bucătăria este adesea încăperea pentru igienizarea căreia depui cel mai mult efort. Podeaua bucătăriei este o zonă unde apar rapid pete, praf și firimituri, hota acumulează reziduuri de grăsimi dificil de curățat, iar despre cuptor cred că suntem cu toții de acord că e un chin să-l facem să strălucească.

 

Pe lângă toate produsele care au ca scop să ne facă viața mai ușoară, există două ingrediente pe care sigur le avem în bucătărie și care pot înlocui cu succes mare parte din soluțiile de curățenie din magazine. Despre soluția rezultată din amestecul bicarbonatului de sodiu cu oțet este vorba; aceasta poate face minuni pentru locuința ta. 

 

Așadar, îți prezentăm 5 întrebuințări practice ale soluției de bicarbonat de sodiu și oțet, pentru ca locuința ta să strălucească de curățenie.

   1. Curățarea hotei

Când ai aruncat ultima dată o privire sub hota aragazului pentru a verifica filtrele ventilatorului de evacuare? Dacă a trecut ceva timp sau dacă nu ai făcut niciodată acest lucru, permite-mi să te avertizez: nu va fi o imagine plăcută. Scopul filtrului atașat de hota bucatarie este de a colecta grăsimea, așa că, dacă își face treaba corect, va arăta și se va simți, ei bine, unsuros.

 

În timp, filtrul poate acumula atât de multă grăsime încât își pierde eficiența, motiv pentru care este important să îl cureți periodic. Din fericire, acest lucru nu este deloc dificil. În primul rând, îndepărtează filtrele; cele mai multe ar trebui să iasă cu ușurință prin partea inferioară a hotei. Umple un recipient cu apă clocotită (cu cât apa este mai fierbinte, cu atât soluția va fi mai eficientă) și adaugă 3 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de oțet și un pic de detergent pentru vase. Amestecă bine, apoi așază filtrele în apă și lasă-le să se înmoaie timp de 10 minute. Cu ajutorul unei perii curăță filtrele, iar la final clătește-le și lasă-le la uscat. Asta este tot! Poziționează filtrele înapoi în hotă și repetă procesul după cum este necesar. Pentru a evita îmbibarea cu grăsimi și a le menține funcționalitatea, curăță filtrele hotei o dată pe lună.

   2. Curățarea podelei

Având în vedere că există atât de multe tipuri de pardoseli, este necesar să achiziționezi produce specifice de curățenie și să aplici metodele potrivite pentru ca podeaua ta să rămână curată. Folosirea unor produse greșite ar putea cauza deteriorarea pe termen lung a pardoselii. Însă, bicarbonatul de sodiu și oțetul reprezintă o soluție universală de curățare a podelei și nu este nevoie să-ți faci griji cu privire la deteriorarea suprafeței.

 

Podeaua bucătăriei suportă o mulțime de pete zilnic, iar pentru a-i păstra aspectul imaculat este necesar să o cureți în mod regulat. Combină 1/2 cană de apă fierbinte, 1/2 cană de detergent de vase, 1 cană și jumătate de bicarbonat de sodiu și 2 linguri de oțet alb și amestecă. Poți adăuga apă și ingrediente suplimentare dacă îți dorești un miros plăcut după spălarea podelei, de exemplu.

 

Indiferent de tipul de pardoseală, înainte de a aplica soluția de oțet și bicarbonat este necesar să aspiri pentru a elimina resturile de firimituri și alimente. Pentru ca procesul să fie cât mai eficient, poți utiliza un aspirator fara sac, care se curăță ușor și datorită dimensiunilor reduse poate fi depozitat la îndemână. Astfel, înainte de a da cu mopul poți aspira în 2 minute bucătăria pentru ca procesul de curățare să fie complet.

 

Pentru a spăla podeaua folosește un mop din fibre mai degrabă decât un mop cu burete care tinde să împingă apa murdară între rosturi, făcându-le mai greu de curățat. Pentru a curăța rosturile murdare, adaugă 3 linguri de bicarbonat de sodiu într-un bol cu apă și amestecă până când se formează o pastă. Folosește o perie pentru a freca rosturile gresiei cu pasta rezultată, apoi clătește și dă cu mopul. 

 

Soluția de bicarbonat și oțet este ideală și pentru a curăța suprafețele laminate, cu mențiunea că va trebui să alegi un mop care nu reține multă apă și poate fi stors foarte bine, pentru a nu dăuna suprafeței.

   3. Curățarea cuptorului

Curățarea cuptorului este precum vizita la dentist. Puțini dintre noi așteaptă cu nerăbdare această experiență, iar unii chiar o detestă, dar, de multe ori, gândul la ceea ce va urma este mai rău decât procesul în sine. Soluția compusă din bicarbonat și oțet va face ca procesul de curățare a cuptorului să nu mai fie o corvoadă.

 

Pentru a curăța cuptorul cu soluția minune, scoate totul din cuptor – grătarele, piatra de pizza, termometrul, și așază câteva prosoape de hârtie în partea de jos a cuptorului. Ia un castron mic și amestecă 1/2 cană de bicarbonat de sodiu cu 2 până la 3 linguri de apă și 1 lingură de oțet. Ajustează până când obții o pastă care se poate întinde. Protejează-ți mâinile cu mănuși și, cu ajutorul degetelor, întinde pasta în interiorul cuptorului, acoperind spatele, părțile laterale, partea de jos, partea de sus, ușa, colțurile și crăpăturile. Ai grijă să nu aplici pasta pe elementele de încălzire. Lasă pasta să stea timp de 10-12 ore sau peste noapte. Între timp, pune rafturile în chiuvetă și presară bicarbonat pe grătare, iar apoi toarnă oțet deasupra. Din această combinație va rezulta o spumă densă. Când spuma se topește, astupă chiuveta și lasă să curgă apă caldă până când grătarele sunt acoperite complet. Lasă grătarele să stea în apa cu bicarbonat și oțet timp de 10-12 ore sau peste noapte. Apoi, deschide cuptorul și șterge toate suprafețele cu o cârpă umedă. Dacă există pete foarte lipicioase, folosește un burete din microfibră sau altceva abraziv pentru a îndepărta murdăria. Dacă există bucăți de pastă care nu se desprind ușor, pune puțin oțet într-o sticlă și pulverizează-l. Oțetul va reacționa la contactul cu bicarbonatul și va face spumă. Ia din nou cârpa umedă și șterge spuma. Scoate rafturile din apă și freacă-le cu o cârpă până când grăsimea și murdăria dispar. Folosește buretele de microfibră pentru a curăța zonele dificile. Lasă grătarele să se usuce și pune-le din nou în cuptor. Ai terminat!

   4. Detergent de rufe natural cu oțet și bicarbonat de sodiu

Atunci când obișnuiești să speli frecvent hainele, le expui multor substanțe chimice care se găsesc în detergenți. Așadar, cum poți scăpa de această problemă? Folosește oțet și bicarbonat de sodiu în plus față de un detergent de rufe natural. Adaugă 1/2 cană de bicarbonat de sodiu în compartimentul pentru detergent al mașinii de spălat, pentru a reduce bacteriile și a ajuta detergentul să lucreze mai eficient, dar și pentru a obține haine mai curate și mai albe.

 

La clătirea finală a rufelor, adaugă 1/2 cană de oțet alb pentru a dizolva orice reziduuri și pentru a obține culori mai strălucitoare.

   5. Curățarea băii 

Folosirea acestui amestec pentru a curăța baia poate avea rezultate uimitoare. Amestecurile 50/50 de oțet și bicarbonat de sodiu pot îndepărta cele mai puternice pete din baie. Folosește un burete pentru a aplica acest amestec pe faianță și pe toate obiectele sanitare, pentru a obține o baie strălucitoare

 

De asemenea, poți folosi acest amestec de bicarbonat de sodiu și oțet pentru a curăța oglinzile, aplicând soluția cu ajutorul unei sticle cu pulverizator.

 

Așadar, nu este nevoie să umpli dulapurile cu produse de curățenie pentru a fi sigur că locuința ta va străluci de curățenie. Bicarbonatul de sodiu în combinație cu oțetul reprezintă o alternativă naturală la produsele clasice de curățenie și poate fi folosită cu brio pentru a curăța locuința, fiind la fel de eficientă precum produsele din magazine. 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News