16,9 milioane de lei din bugetul asigurărilor de şomaj pentru disponibilizaţii de la CFR Marfă, în 2014

Sumele alocate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în anul 2014, pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA se ridică la 16,9 milioane de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la SNTFM ‘CFR Marfă’ — SA., urmare aplicării planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societăți în conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2013.

Potrivit notei de fundamentare, concedierea salariaților SNTFM ‘CFR Marfă’ SA se va face începând cu luna iulie 2014 și este necesară alocarea de la bugetul asigurărilor pentru șomaj a sumei totale de 67,6 milioane de lei, din care în anul 2014 suma de 16,9 milioane de lei.

„Se aprobă alocarea sumei de 16,9 milioane de lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj pe anul 2014 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA, în baza planului de disponibilizare aprobat de către Adunarea Generală a Acționarilor”, se precizează în proiect.

Citeste si:  Geoană afirmă că, din proprie iniţiativă, a predat DNA ceasurile primite în perioada 2008-2009

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2013 reglementează măsurile de protecție socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăți naționale, regii autonome, companii naționale și societăți comerciale cu capital majoritar de stat, institute naționale de cercetare-dezvoltare, precum și a societăților comerciale și regiilor autonome subordonate autorităților administrației publice locale.

În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2013 persoanele disponibilizate de la operatorii economici cu capital majoritar de stat beneficiază de un venit lunar de completare.

„Urmare a acordurilor încheiate de România cu Fondul Monetar Internațional, precum și având în vedere prevederile Bugetului de Venituri și Cheltuieli pe anul 2014 al SNTFM ‘CFR Marfă’ — SA, la nivelul societății a fost demarat un proces de restructurare și reorganizare, în strânsă concordanță cu activitatea ce urmează a fi desfășurată în continuare de CFR Marfă.

Citeste si:  ÎCCJ: Avocaţii cer arest la domiciliu pentru Gruia Stoica

Obiectivele principale ale acestui program sunt reducerea, în continuare, până la eliminare, a pierderilor din exploatare, obținerea unei competitivități reale în condițiile unei piețe libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai bună a potențialului uman și tehnic existent, diminuarea cheltuielilor financiare și impact pozitiv asupra mediului de afaceri.

Drept urmare, SNTFM ‘CFR Marfă’ — SA a întocmit un program de restructurare și reorganizare prin care a stabilit numărul de salariați ce urmează a fi disponibilizați și care vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, precum și a sumelor necesare a fi alocate din bugetul asigurărilor pentru șomaj” se mai menționează în nota de fundamentare.

Data limită pentru primirea de propuneri și observații pe marginea acestui proiect este 28 iunie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata