Băncile vor fi obligate să modifice toate contractele de credit

27

Băncile vor fi obligate să modifice clauzele contractelor de credit, inclusiv ale celor deja existente, pentru a se conforma Directivei europene 2008/48/C, care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât la cele cu garanţii imobiliare, cât şi la cele fără acest tip de garanţii, a declarat joi (25 februarie 2010) la o conferinţă de presă, preşedintele autorităţii române de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu.

‘Consiliul Concurenţei susţine iniţiativa Guvernului, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în ceea ce priveşte proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care urmează să fie transpuse prevederile Directivei 2008/48/C privind contractele de credit pentru consumatori. Proiectul, supus acum dezbaterii publice, prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât a celor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor fără acest tip de garanţii’, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a apreciat că aplicarea Ordonanţei va creşte concurenţa între bănci, ducând la scăderea dobânzilor şi la reluarea creditării. ‘Nu susţin că este o soluţie universală, care va rezolva toate problemele României privind creditarea, dar va constitui un element important, alături de stabilitatea cadrului macroeconomic’, a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Ordonanţa va intra în vigoare prin mai-iunie, băncile urmând să refacă, în doar câteva luni, cele circa şapte milioane de contracte de credit ale populaţiei, potrivit noilor reglementări. Chiar dacă Asociaţia Română a Băncilor a exprimat unele rezerve, preşedintele Consiliului Concurenţei a apreciat că prin dialog vor fi găsite soluţii.

Pentru o analiză cât mai corectă a implicaţiilor care decurg din prevederile Directivei privind contractele de credit pentru consumatori, Consiliul Concurenţei a consultat (prin intermediul Reţelei Europene de Concurenţă – European Competition Network – ECN) şi alte autorităţi naţionale de concurenţă din statele membre ale Uniunii Europene cu privire la sfera de aplicare a dispoziţiilor comunitare în cauză, respectiv extinderea lor şi asupra creditelor garantate ipotecar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata