Chiriţoiu: Este foarte posibil ca Lafarge şi Holcim să vândă şi fabrici din România

Producătorii de ciment Lafarge şi Holcim ar putea fi obligaţi să vândă inclusiv fabrici din România, pentru a obţine aprobarea fuziunii din partea autorităţilor de concurenţă, a declarat, marţi, 8 aprilie, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-o conferinţă organizată cu ocazia prezentării raportului instituţiei pentru 2013.

Recunosc că m-a îngrijorat când am văzut ştirea, pentru că noi oricum eram preocupaţi de piaţa cimentului. Sunt doar trei jucători, iar cotele de piaţă sunt mari. Este o piaţă pe care o monitorizăm regulat. După ce că erau trei, acum ne trezim cu doi, evident că nu ne oferă niciun confort. Cazul va fi gestionat de Comisia Europeană’, a spus el.

Potrivit lui Chiriţoiu, companiile ar putea fi nevoite să renunţe la active în România.

‘N-am primit nimic oficial până acum, dar am înţeles din presă că aceste companii se aşteaptă ca procesul de aprobare a fuziunii să dureze un an şi sunt dispuse să vândă un număr de fabrici din Europa. Deci este foarte posibil ca intenţia lor de disponibilizare de active, de fabrici, să se refere şi la România’, a adăugat el.
Holcim şi Lafarge şi-au anunţat luni intenţia de a uni cele două companii printr-o fuziune între egali, aprobată în unanimitate de Consiliile de Administraţie şi susţinută în totalitate de acţionarii principali ai celor două grupuri.

Conform unui comunicat al celor două companii, vânzările cumulate pro formă ale Lafarge şi Holcim se ridică la circa 32 miliarde euro, iar EBITDA la circa 6,5 miliarde euro. În urma acestei fuziuni, cele două companii se aşteaptă la economii anuale de 1,4 miliarde de euro.

Fuziunea propusă este condiţionată, printre altele, de semnarea documentaţiei definitive, aprobarea acţionarilor Holcim şi obţinerea autorizaţiilor reglementare şi a altor aprobări care se impun în astfel de cazuri. Se preconizează că tranzacţia va fi încheiată până la finalul primului semestru din 2015, sub rezerva obţinerii aprobărilor necesare din partea autorităţilor de reglementare.

Cota de piaţă combinată a capacităţilor de producere a cimentului deţinută de cele două companii se apropie de 60% în Franţa, Canada şi Maroc, şi de 30% în SUA. Vânzările anuale se vor ridica la aproape 43 miliarde de dolari, depăşind rivalele din Germania — grupul HeidelbergCement, cu vânzări de 18 miliarde de dolari, şi Mexic — firma Cemex, cu vânzări de 15 miliarde de dolari.

În România, Lafarge produce materiale de construcţii de peste 15 ani şi activează în sectorul de ciment, agregate şi betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajaţi sau colaboratori. Compania deţine la noi în ţară două fabrici, la Hoghiz şi Medgidia, şi o staţie de măcinare a cimentului, la Târgu Jiu.

La rândul său, Holcim a intrat în România în 1997 şi în prezent deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare la Turda, 19 staţii ecologice de betoane, cinci staţii de agregate şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 1.100 de angajaţi.

Al treilea jucător de pe această piaţă din România este Carpatcement. Cele trei companii au aproximativ aceeaşi cotă de piaţă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata