Oltchim estimează că va obţine un profit net fiscalizat de 110 milioane de euro, în 2016

Combinatul petrochimic Oltchim estimează că va finaliza anul 2016 cu un profit net fiscalizat de 110 milioane de euro, fiind pentru prima dată în 10 ani când compania ar ajunge pe plus cu întreaga activitate, a declarat, miercuri, Gheorghe Piperea, reprezentatul Rominsolv, administratorul judiciar al Oltchim.

„În acest an, vom obţine profit pe total activitate, adică fiscalizat, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Estimăm un profit net de 110 milioane de euro”, a precizat Piperea, într-o conferinţă de presă.

Combinatul va creşte capacitatea de funcţionare de la 30% în prezent la 35% şi va începe producţia şi comercializarea unui produs nou, un plastifiant folosit în prelucrearea PVC-ului, după ce va retehnologiza o instalaţie de pe platforma vâlceană.

Compania precizează că, în 2015, a înregistrat cel mai bun indicator EBITDA din 2008 până în prezent, respectiv 9,6 milioane de euro, faţă de rezultatul negativ de 9,1 milioane lei din 2014. Cifra de afaceri a crescut cu 18%, ajungând la 167 de milioane de euro. Investiţiile de anul trecut s-au ridicat la 3,8 milioane de euro, fiind realizate din surse proprii.

Pentru anul 2016, combinatul estimează obţinerea unei cifre de afaceri de 168 milioane de euro (creştere cu 0,5%) şi un profit operaţional EBITDA de 12,2 milioane de euro (creştere cu 27%).

Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie 2013.

Oficialii companiei au arătat că aşteaptă consolidarea rezultatelor financiare ale companiei şi răspunsul Comisiei Europene cu privire la un posibil ajutor de stat pentru a transfera activele viabile ale combinatului, contractele şi angajaţii într-o nouă companie care să nu fie grevată de datorii.

„Transferul efectiv şi toate actele ne costă acum între 800.000 şi 1.000.000 de euro şi preferăm să alocăm pentru investiţii aceşti bani şi să aşteptăm consolidarea rezultatelor”, a mai spus Piperea.

Noua companie ar urma să fie vândută unui investitor privat. Întrebat de ce este preferată privatizarea, din moment ce Oltchim ar putea fi eficientizat şi ar putea funcţiona pe profit, Piperea a precizat că doar un investitor privat poate atrage credite de la bănci pentru continuarea activităţii la aceleaşi standarde.

„Ne-am dori ca noua companie viabilă, acel Oltchim 2, să conţină şi instalaţiile de pe platforma Arpechim de la Piteşti. Acum avem costuri de 5-6 milioane de euro pe an pentru conservarea lor, însă pe măsură ce timpul trece cresc şansele ca aceste instalaţii să se degradeze”, a adăugat Piperea.

El a mai arătat că Oltchim are la dispoziţie patru ani pentru a ieşi din insolvenţă, începând cu luna aprilie 2015, când a fost aprobat planul de restructurare.

„În acest plan de restructurare este inclusă şi privatizarea combinatului”, a declarat, la rândul său, Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim, prezent la conferinţă.

De la intrarea în insolvenţă, compania a disponibilizat 1.200 de salariaţi, pe care însă speră să-i reangajeze odată cu relansarea producţiei. În prezent, în cadrul combinatului lucrează 1.936 de angajaţi.

Trei sferturi din producţia combinatului merge la export, în ţări precum Italia, Germania, Spania, Polonia, Turcia, Ungaria şi Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata