Patronatul AZOMUREŞ a promis investiţii de zeci de milioane de dolari pentru reducerea poluării

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat joi (11 februarie 2010) într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a discutat cu conducerea SC AZOMUREŞ SA o ofertă de investiţii menită să reducă poluarea din 2011 până în 2015.

Borbely a arătat că a avut o întâlnire cu patronatul turc al SC AZOMUREŞ SA, cu Fuat Kalgay – preşedintele Consiliului de Administraţie şi cu Yetkin Erman – vicepreşedintele CA al AZOMUREŞ, şi a avut plăcuta surpriză să constate că aceştia au prezentat un material prin care şi-au manifestat intenţia de a investi 22 de milioane de dolari în echipamente până în 2011.

„O altă investiţie, care va dura până în 2015, de 116 milioane de dolari, tot suplimentar faţă de ce era angajamentul iniţial, e o investiţie mai complexă care se referă la completa modernizare, retehnologizare a două instalaţii de amoniac şi a instalaţiei de uree. În final, prin aceste investiţii, va fi construirea, ridicarea unei noi instalaţii de granulare, pentru evitarea totală a emisiilor de gaz şi amoniac.

Eu sper că aceste angajamente în scris vor demonstra faptul că au înţeles cei din combinat că nu se poate merge mai departe certându-ne şi amendându-ne (…) Eu sper să rezolvăm problema cât de curând”, a spus ministrul. Acesta a precizat că a fost întotdeauna de partea celor revoltaţi de calitatea aerului din Târgu Mureş şi consideră că această problemă trebuia rezolvată demult, adică la semnarea autorizaţiei de mediu.

Citeste si:  OMS: Din 2030, schimbările climatice vor provoca anual moartea a 250.000 de oameni

„Am cerut o notă şi am un dosar întreg de la Agenţia de Mediu de la Sibiu, din care au reieşit următoarele: autorizaţia integrată de mediu care s-a dat în 2007 a fost o autorizaţie foarte generoasă faţă de investitor, faţă de combinat. Dacă se ştia în 2007 că aceasta este problema mare la combinat, trebuia Agenţia să-i spună investitorului: ce faci ca să reduci această poluare nu în 2015, ci în 2009, 2010, 2011.

Reiese din autorizaţia de mediu integrat că nu satisface reducerea acestei poluări decât parţial ceea ce s-a angajat combinatul şi e nevoie de investiţii suplimentare. Anul trecut, datorită şi revoltei cetăţenilor, au fost controale mai multe şi s-au aplicat amenzi şi s-a demarat reanalizarea autorizaţiei integrate de mediu”, a susţinut Borbely.
Ministrul Mediului a promis că va rezolva inclusiv problema acreditării analizatoarelor pentru determinarea poluărilor cu amoniac – din cauza cărora AZOMUREŞ a contestat în instanţă amenzile primite pentru poluare – întrucât a dat deja un termen de o săptămână pentru obţinerea certificatelor de verificare metrologică şi de calibrare iniţială.

Citeste si:  Ministrul Economiei şi generalul James L. Jones au discutat despre investiţiile SUA în România

„La APM Sibiu laboratorul deţine un analizor foarte performant pentru determinarea emisiilor şi de amoniac şi de tot felul de poluări. Echipamentele nu deţin certificate de verificare metrologică şi de calibrare iniţială. N-au avut bani. Deci au avut bani să cumpere acest analizor foarte performant, dar nu mai au bani şi ţin acolo analizorul, să-l certifice. Le-am dat o săptămână şi o să vedem ce măsuri mai luăm. Nu-s bani mulţi”, a mai precizat ministrul Mediului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner