Transgaz a preluat magistralele de gaz din judeţul Suceava

Compania Transgaz a preluat de la Consiliul Judeţean (CJ) Suceava conductele magistrale de gaze naturale de pe traseele Frasin-Pojorâta şi Păltinoasa-Rădăuţi, precum şi cele din zona Fălticeni construite prin proiectul „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”, investiţii care se ridică la 11,5 milioane de euro.

Preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur a declarat joi (18 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, că a semnat cu Transgaz contractul de predare a investiţiilor realizate, urmând să fie continuate lucrările prevăzute în proiect, respectiv construcţia magistralei spre Vatra Dornei, finalizarea lucrărilor la magistrala Păltinoasa-Rădăuţi şi realizarea racordurilor din zona Fălticeni.

Flutur a spus că pe magistrala de gaze naturale Frasin-Câmpulung Moldovenesc, predată Transgaz, s-au constatat 21 de neconformităţi, având în vedere că, de la realizarea construcţiei, în zona magistralei au fost executate unele construcţii pe conducte, pensiuni turistice în apropierea conductelor. De asemenea, unele iazuri cu peşte din Prisaca Dornei sunt plasate necorespunzător în apropierea conductei.

El a precizat că urmează să fie făcute unele devieri sau racorduri unde este cazul, iar în câteva luni se vor efectua probe la presiune pentru tronsonul Frasin-Câmpulung Moldovenesc şi la centrala de cogenerare din Câmpulung Moldovenesc.
Totodată, Flutur a spus că îşi doreşte ca, în cel mai scurt timp posibil, să fie funcţionale investiţiile din acest proiect, pentru ca acestea să producă şi să încaseze bani din care să fie rambursat creditul.

Prin acest proiect au fost construite magistrale de gaze naturale în judeţ pe o lungime de 101 kilometri, lucrările fiind în valoare de 11,5 milioane de euro, urmând să fie construiţi alţi 131 de kilometri de conductă magistrală de înaltă presiune.
Guvernul a adoptat, pe 21 octombrie 2009, hotărârea privind transferul la Transgaz a magistralelor de gaz realizate în cadrul proiectului „Suceava, utilităţi şi mediu la standarde europene”.

În iunie 2009, CJ Suceava şi-a dat acordul pentru predarea către Transgaz a conductelor magistrale de gaze naturale construite printr-un proiect judeţean în vederea continuării investiţiilor şi pentru demersuri în vederea recuperării costurilor investiţiilor ce vor fi predate.
Acţionarii Transgaz au decis, la începutul lunii septembrie 2009, preluarea cu titlu gratuit a conductelor de transport al gaze naturale construite în judeţul Suceava prin proiectul judeţean de utilităţi şi mediu.

Prin acest proiect sunt construite centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi şi oraşele Gura Humorului şi Siret, precum şi o reţea magistrală de gaze naturale ce cuprinde 61 de localităţi din judeţ.
Pentru realizarea investiţiilor în cadrul acestui proiect, CJ Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata