Zentiva vrea să exporte jumătate din producţie până în 2017

Cel mai mare producător de medicamente din România, Zentiva, fosta Sicomed sau Uzina de Medicamente București, ar fi rămas la nivelul unei societăți pe acțiuni care s-ar fi descurcat cu greu chiar și pe piața locală, dacă nu ar fi fost preluat de compania Zentiva din Cehia și apoi de gigantul francez Sanofi.

Dinamica cu care se produc schimbări pe piața farmaceutică i-ar fi redus drastic portofoliul de produse, iar banii pentru a aduce la zi echipamentul și tehnologia ar fi fost greu de găsit. Acum ținta producătorului român de medicamente este să exporte jumătate din producție în 2017.
Istoric de la 1962

Compania și-a început activitatea din 1962, cu partea de sinteză de substanțe active, novalginul, vitamina C și piramidonul fiind printre primele substanțe active care au fost fabricate la vremea respectivă în această locație. Novalginul este metamizolul, substanța activă din Algocalmin-ul de astăzi (produs eliberat pe bază de prescripție medicală), cel mai important produs al companiei din punct de vedere al volumului. În următorii ani au fost dezvoltate primele forme farmaceutice plecând de la substanțele active, soluții injectabile, comprimate, soluții perfuzabile.

Margareta Tănase, directorul de operațiuni industriale al Zentiva România a explicat că astăzi, pentru a putea dezvolta un produs generic, este nevoie de cel puțin un an, un an și jumătate, iar demersul presupune realizarea unui studiu de stabilitate care să demonstreze perioada de valabilitate a produsului, după care urmează etapa de autorizare și punere pe piață.

În 1967, Uzina de Medicamente București își conturase un portofoliu de aproximativ 15 produse, toate realizate cu echipamente românești. Abia prin anii ’70-’80 au început să fie importate echipamente de la diverși producători renumiți din Europa, cu toate că era dificil, România având un acces limitat la tehnologia din Vest.

Chiar și așa, cel mai mare producător de medicamente din România ajunsese în anii 80 la un portofoliu de 600 de produse. Un portofoliu foarte complex, care conținea de la soluții perfuzabile, tablete și comprimate, soluții injectabile și până la catgut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata