Când va fi un mare cutremur care va lovi România

61

Întrucât țara noastră a fost ocolită de mai multe cutremure în ultimele ore, reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu (fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului – INFP) a precizat când va veni următorul mare cutremur în România.

În ultimele ore, România a fost ocolită de numeroase cutremure cu magnitudini însemnate, care au avut loc în diverse state. Întrucât, acum, românii se tem că ar putea veni și la noi în țară un mare cutremur, reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre activitatea seismică din România, estimând, totodată, când va veni un mare cutremur peste noi.

Astfel, „Cutremure nu vor fi deocamdată. Vrancea are un sistem tectonic atunci când magnitudinea este peste 7 sau 7,2. La 6,9 încă nu avem cazuri. Sunt şi unele de suprafaţă cum a fost în zona Olteniei, unde s-a născut Tudor Arghezi, undeva nouă/zece ani, unde unele căsuţe erau mai vechi sau mai prost făcute, dar erau nişte cutremure de 3 – 4 grade. Astea sunt cazuri particulare, dar nu intră în problema generală a cutremurelor.

Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase, sunt de mare adâncime. Ori de acolo de unde sunt ele la 100 sau 170 de kilometri, o parte din energie se consumă pe drum. Totuşi, nu întotdeauna”, a declarat miercuri Gheorghe Mărmureanu, în cadrul unei emisiuni TV de pe România TV.

În cadrul aceleiași emisiuni TV, el a povestit cum a trecut familia sa peste marele cutremur din anul 1940, apoi a enumerat marile cutremure care au avut loc de-a lungul istoriei.

„Sunt născut chiar în 1939. În 1940, când a fost cutremurul, m-a scos mama din casă. Sunt de undeva din Moldova. S-a întâmplat că în acea casă în care locuiam, bunicul meu, un om de vreo 2,15 metri, şi taică-miu, un mare constructor, casa era făcută de ei. Au făcut multe clădiri în zona din care sunt eu, între Bacău şi Bârlad, la jumătatea distanţei, şi n-am păţit nimic”, a povestit el.

Sunt șanse să apare un mare cutremur în anul 2040

În urma spuselor sale, marile cutremure respectă un ciclu de 100 de ani, însă, cutremurul din anul 1977 nu a respectat această regulă. Dacă se va mai întâmpla asta încă o dată, atunci următorul mare cutremur care va avea loc în România va fi în anul 2040.

„Să o luăm istoric. Cutremurile importante au fost la 1638, un cutremur care foarte curios a avut o direcţie pe Vrancea, dacă vreţi, Oltenia şi apoi mers în jos către Serbia. Acolo erau cantonate trupele turceşti.

Urmează un cutremur la 1738. A fost şi în 1802 un cutremur de foarte mare adâncime, cel mai mare care a fost până acuma. S-a simţit de la Moscova până la Cairo. A avut efecte în Bucureşti. Cutremurul fiind adânc, au căzut foarte multe biserici, dar nu a murit niciun om.

Urmează 1838, deci după 100 de ani, care a fost periculos. Şi urmează 1940. Deci, altă 100 de ani. Dar cutremurul din 1977 nu mai respectă această regulă. Cutremurul din 1977 nu a fost foarte mare. Epicentrul a fost la Pătârlagele, sus pe dealuri la Buzău. Au fost foarte multe clădiri afectate în 1940. Să ştiţi că acelea au căzut în mare parte în 1977. Ăsta e adevărul”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata