Cum afectează berea economia României

Berea se numără printre cele mai apreciate și consumate băuturi cu alcool, de către românia. Este o băutură răcoritoare ce potolește setea în cele mai călduroase zi de vară, iar statisticile pot demonstra acest lucru, deoarece sunt în plină creștere. Pe lângă asta, berea mai are un rol important în România, mai ales în economia țării.

Piața berii de anul trecut a suferit o evoluție foarte remarcabilă, conform Asociației Berarii României:

„Piaţa berii a înregistrat o creștere de 3%, ajungând la un volum de 16,6 milioane Hl
Consumul de bere pe cap de locuitor s-a situat la 85 litri
Segmentul berilor fără alcool, în creștere cu 30%
Ambalajul de sticlă, în creștere cu 3,65 pp în ultimii patru ani
Ambalajul PET, în scădere cu 5,83 pp în ultimii patru ani”, este rezultatul studiului.

Se pare că aceste cifre neînsemnate la prima vedere, contribuie foarte mult în economia României. În momentul de față se cunoaște faptul că berea se consumă la noi în țară încă de acum câteva sute de ani, iar acest lucru semnifică faptul că România are și un mediu agricol proprice în această direcție. Berea conține aproximativ 70% ingrediente de origine românească.

Președinte Asociația Berarii României, Lucian Ghinea a declarat că:“Este o creștere care se datorează în special diversificării portofoliilor de produse, a varietății tipurilor de bere pe care producătorii au pus-o la dispoziția românilor, fapt ce a avut darul de a răspunde foarte bine preferințelor lor în materie de bere, dar și de a îi stimula să experimenteze gusturi noi.”

Partea ce presupune producția de bere are la bază și forța de muncă. Ei bine, la nivelul țării noastre, industria de bere implică 85.000 de locuri de muncă pentru români, lucru ce ajută la asigurarea traiului din fiecare zi al familiilor acestora.

„În același timp, producția de bere generează anual contribuții importante la bugetul de stat, atât direct, cât și indirect, precum și un nivel înalt de valoare adăugată în cadrul tuturor activităților conexe”, scrie în comunicatul acestora.

„Preferințele românilor în materie de bere fără alcool sunt în creștere, urmând chiar trendul european de consum. Deși un segment cu o pondere mică pe piață, berea fără alcool a înregistrat anul trecut o creștere record în România. Acest rezultat confirmă integrarea berii în și mai multe situații de consum, românii alegând să nu renunțe la băutura lor favorită, în varianta ei fără alcool însă, nici atunci când șofează sau se află în pauza de masă, în timpul săptămânii de lucru.”, a precizat Director general Asociația Berarii României, Julia Leferman.

„Contribuții la bugetul de stat: nivelul contribuțiilor anuale ale membrilor Asociației la bugetul statului s-a menținut unul important, doar în 2018 acesta atingând 255 milioane euro. Nivelul contribuției cumulate a membrilor Berarii României în ultimii cincisprezece ani a depășit 3,62 miliarde euro.”, potrivit Asociației Berarilor.

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata