Prețurile petrolului cresc datorită unei perspective economice mai puternice

Prețurile petrolului au crescut miercuri cu privire la perspectivele unei creșteri economice globale mai puternice pe fondul creșterii vaccinărilor COVID-19 și a unui raport despre scăderea stocurilor brute din Statele Unite, cel mai mare consumator de combustibil din lume.
În luna iunie, viitorul brut Brent a crescut cu 34 de cenți, sau 0,5%, până la 63,08 dolari pe baril,  în timp ce țițeiul britanic West Texas Intermediate pentru luna mai a crescut cu 32 de cenți, sau 0,5%, până la 59,65 USD.

„Optimismul asupra perspectivelor economice globale a stimulat sentimentul pe piața țițeiului”, au scris miercuri analiștii de la banca ANZ într-o notă.

Prețurile au crescut, deoarece datele de marți au arătat că ofertele de locuri de muncă din SUA au crescut la un nivel maxim de doi ani în februarie, în timp ce angajările au crescut. Acest lucru a urmat datelor anterioare care arată că activitatea serviciilor din SUA a atins un nivel record în martie, iar sectorul serviciilor din China a înregistrat cea mai puternică creștere a vânzărilor din ultimele trei luni.

Fondul Monetar Internațional a declarat marți că, cheltuielile publice fără precedent pentru combaterea COVID-19, în principal de către Statele Unite, vor împinge creșterea globală la 6% în acest an, o rată nevăzută din anii 1970.

Optimismul pentru o lansare mai largă a vaccinurilor a stimulat, de asemenea, prețurile, președintele SUA, Joe Biden, ridicând ținta de eligibilitate a vaccinului COVID-19 pentru toți adulții americani până pe 19 aprilie.

Stocurile de țiței din SUA au scăzut în cea mai recentă săptămână, în timp ce stocurile de combustibili au crescut, potrivit a trei surse de pe piață, citând cifrele Institutului American Petroleum (API) înainte de datele guvernamentale de miercuri.
Stocurile brute au scăzut cu 2,6 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 2 aprilie, au spus sursele, citând datele API. Previzorii prognozaseră o scădere de doar 1,4 milioane de barili.

Producția de petrol din SUA se așteaptă să scadă cu 270.000 de barili pe zi (bpd) în 2021 la 11,04 milioane bpd, a declarat marți Administrația informației energetice (EIA), un declin mai pronunțat decât prognoza lunară anterioară pentru o scădere de 160.000 bpd.

Iranul și puterile mondiale au susținut marți discuțiile pe care le-au descris drept „constructive” și au convenit să formeze grupuri de lucru pentru a discuta potențialul relansării acordului nuclear din 2015 care ar putea duce la ridicarea de către Washington a sancțiunilor asupra sectorului energetic al Iranului și creșterea aprovizionării cu petrol.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata