Top 3 modalități de a economisi curent cu ajutorul electrocasnicelor

57

Viața a devenit tot mai scumpă în ultima perioadă, iar creșterea prețurilor la alimentele uzuale și la utilități ne obligă să acordăm o atenție mult mai mare cheltuielilor lunare. Astfel, dacă trebuie să ne schimbăm vreun aparat consumator de curent electric, trebuie să alegem electrocasnicele care au o clasă energetică ce oferă un consum energetic cât mai mic. 

 

În orice casă modernă vom regăsi, pe lângă electrocasnicele uzuale, și câteva aparate care ne oferă în interior o mai bună calitate a aerului, care ne fac viața mult mai ușoară. Dacă în privința

electrocasnicelor știm deja că trebuie alese cele din clasa A++, pentru a beneficia de un consum electric redus, în cazul unui purificator aer sau al unui dezumidificator electric, această clasificare lipsește.

 

În schimb, putem regăsi cu ușurință, în specificațiile tehnice ale produsului, pe site-ul producătorului sau al magazinului online de pe care vrem să-l comandăm, consumul de energie electrică, pentru a ști ce diferență de consum și de plată vom avea datorită utilizării lui. 

 

Marii producători de electrocasnice se laudă deja de câțiva ani că produsele lor aduc în locuințele noastre, pe lângă un plus de eleganță locului și utilitatea propriu-zisă, și un consum energetic cât mai scăzut, prin clasele energetice superioare menționate pe fiecare în parte. 

 

Din acest motiv, pe orice site de prezentare al unui producător sau pe site-ul magazinului online vom regăsi în primele rânduri la descrierea unei combine frigorifice, a unei mașini de spălat sau a unui cuptor electric, clasa energetică din care face parte. 

 

  • Alege electrocasnice cu clasa energetică A+++

Pe orice produs electrocasnic expus în magazin vedem lipită la vedere o etichetă energetică, al cărei scop este indicarea clasei energetice din care produsul face parte, raportat la consumul de energie electrică înregistrat. 

 

Acesta este unul dintre cele mai importante criterii pentru un consumator atunci când decide să achiziționeze un produs electrocasnic, dacă își dorește să aibă un consum electric într-un buget decent. Bineînțeles, brandul producător, funcțiile și caracteristicile acestuia sunt date importante în luarea unei decizii, însă acestea nu impactează factura lunară. 

 

Eticheta energetică este alcătuită din culori, litere, cifre și simboluri, iar eficiența energetică este caracterizată prin culoare, literă și simbol. Cele mai eficiente energetic produse au consumul A+++ pe un fundal verde închis, iar cele care au cel mai mare consum corespund literei D pe un fundal roșu aprins. 

 

  • Utilizează mai des aparatele electrice pe timpul nopții

În funcție de abonamentul încheiat cu furnizorul de energie electrică, prețul unui kilowatt este semnificativ mai mic pe timpul nopții decât ziua, acest lucru fiind valabil odată cu liberalizarea pieței. Astfel, pentru a avea un consum redus de curent, specialiștii ne recomandă să utilizăm aparatele ce au un consum mare în special pe timpul nopții. 

 

De exemplu, putem scuti câțiva bănuți lunar dacă alegem să utilizăm mașina de spălat haine sau pe cea de spălat vase mai mult pe timpul nopții. Dacă locuim la bloc, însă, este foarte posibil ca acest lucru să atragă nemulțumiri din partea vecinilor, din cauza zgomotului produs. 

  • Schimbă setările frigiderului când plecați în vacanță

Frigiderul este produsul care consumă curent în mod constant în orice casă în care este băgat în funcțiune. Însă cantitatea alimentelor depozitate în el nu este mereu constantă, nici măcar când stăm o perioadă lungă de timp acasă. Iar în momentul în care plecăm în vacanță, îl lăsăm, cel mai adesea, cu extrem de puține produse depozitate în el. 

 

Astfel, pentru a reduce consumul în perioadele în care noi lipsim de acasă câteva zile, este indicat să îi schimbăm setările. Nu puține modele noi au inclusiv o funcție numită sugestiv „vacanță”, pe care o putem activa și care ne garantează un consum mai mic de energie electrică.

Valul de scumpiri cu care ne confruntăm de câteva luni poate fi mai ușor suportat de bugetele noastre dacă acordăm puțină atenție consumului zilnic și, mai ales, alegerii produselor pe care le achiziționăm. 

 

Sursa foto: Shutterstock 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata