Sorin Câmpeanu Ministrul Educației vine cu precizări despre admiterea la colegii

32

În ziua de marţi, Ministrul Educației a vorbit despre admiterea la colegii, venind cu mai multe explicații în acest sens. Sorin Cîmpeanu a adus în discuție subiectele pentru admiterea la colegii, subliniind că acestea pot fi făcute de către Academia Română.

Sorin Cîmpeanu: Subiectele pot fi făcute de Academia Română

În contextul admiterilor, Ministrul Educației a afirmat că subiectele de admitere la colegii, ar putea fi făcute de Academia Română, de Societatea Română de Lingvistică sau de către Societatea Română de Matematică.

În plus, Sorin Cîmpeanu a mai spus, că se poate opta pentru dificultatea subiectelor la nivelul admiterii în colegii.

În precizările sale, ”Dacă la nivel naţional suntem obligaţi să avem subiecte pentru nota 5, subiecte pentru note medii şi subiecte pentru 9 şi 10, s-ar putea ca aceste colegii să opteze pentru eliminarea subiectelor pentru nota 5, să nu mai fie niciunul dintre subiecte atât de uşoare şi să meargă pe subiecte medii şi dificile. Am observat o teamă de înţeles. Subiectele pot fi făcute de Academia Română, pot fi făcute de Institutul Academiei Române”, a declarat ministrul Educației la Digi 24.

Colegiile sunt cele care vor decide

În contextul educaţional, şeful de la Educație a fost întrebat, ulterior, cine decide în acest sens, iar Sorin Cîmpeanu a spus clar ”colegiile”. De asemenea, acesta a mai precizat că există o metodologie subsecventă, care a fost promovată prin Ordin de ministru.

Astfel, ”Colegiile. Nu uitaţi că după lege avem o metodologie subsecventă, promovată prin Ordin de ministru. În urma consultărilor vedem care sunt îngrijorările şi putem să ne asumăm răspunderea să venim în întâmpinarea stingerii acestor îngrijorări să venim cu astfel de măsuri, subiecte făcute de Societatea Română de Lingvistică, Societatea Română de Matematică”, a mai declarat acesta.

Cum va fi susținerea unui examen de admitere într-un liceu

Concret, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat, de curând, că elevii care vor începe în această toamnă clasa a șaptea, vor avea posibilitatea să susțină un examen de admitere într-un liceu.

În plus, spune oficialul român, liceele care vor demonstra calitatea educației vor putea, din 2024, să organizeze propriile examene de admitere la liceu. Astfel se vor ocupa 90% din locuri, restul de 10% urmând să fie ocupat prin admiterea la evaluarea națională.

De altfel, Ministrul Educației a mai precizat că examenul de admitere la liceu va fi finalizat înainte să înceapă Evaluarea Națională.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata