Câţi soldați ucraineni au decedat pe câmpul de luptă?

46

Consilierul preşedintelui Ucrainei, spune că mii de soldați ucraineni au decedat pe câmpul de luptă, însă, acesta adaugă că şi numărul civililor care au murit din cauza războiului este considerabil. Tot el a mai spus că Ucraina vorbește deschis despre numărul celor uciși.

Astfel, oficialul de rang înalt din Ucraina, Mykhailo Podolyak spune că, de la începutul invaziei ruse, un număr de până la 13.000 de soldați și-au pierdut viața. Consilierul lui Volodimir Zelenski spune că este vorba despre un număr între 10.000 și 13.000 mii, însă aceste informații nu au fost confirmate de armata ucraineană. Totuși, este printre puținele momente în care această țară dă cifre cu privire la numărul victimelor.

În vară, același consilier spunea că între 100 și 200 de soldați ucraineni mureau zilnic pe câmpul de luptă.

În afirmaţiile sale, „Avem evaluări oficiale ale Statului Major General, evaluări oficiale ale comandantului-șef Zelenski, iar acestea variază între 10.000 și 12.500-13.000 de morți”, spunea consilierul Mykhailo Podolyak la postul de televiziune Channel 24.

În acest timp, generalul american Mark Milley spune că, de la începutul războiului, aproximativ 100.000 de soldați ruși și 100.000 de soldați ucraineni au fost uciși sau răniți.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, într-un discurs video, că 100.000 de soldați ucraineni și-au pierdut viața. Ulterior, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a ieșit public și a spus că numărul anunțat de Ursula von der Leyen nu se referă doar la cei decedați, ci și la cei răniți.

Numărul civililor decedați este ridicat

În contextul social, consilierul Mykhailo Podolyak a mai spus că numărul civililor care și-au pierdut viața în urma conflictului militar ruso-ucrainean ar putea fi mult mai mare. BBC News arăta că, până la jumătatea lunii iunie, au fost înregistrate aproximativ 3.600 de decese în rândul civililor.

La rândul ei, Ursula von der Leyen declarase că 20.000 de civili ucraineni au decedat în război, însă videoclipul în care oferea aceste informații a fost șters de pe rețelele de socializare.

De cealaltă parte, însă, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că până la 100.000 de soldați ruși au fost uciși de la începutul invaziei, la 24 februarie, și că alți 100.000 până la 150.000 au fost răniți, au fost dați dispăruți sau nu s-au putut întoarce în luptă.

În același timp, serviciul rusesc al BBC arată că cel puțin 9.311 soldați ruși de toate gradele au fost uciși de la invazia din 24 februarie, în timp ce adevăratul număr de morți ar putea fi mai mare de 18.600, scrie BBC.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro