Criza alimentară actuală, va duce la proliferarea unor boli ce vor face „milioane de victime”

Foto: screeningtb.ro
24

Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei și malariei a lansat recent un avertisment grav! Potrivit acestuia, criza alimentară mondială declanșată de războiul din Ucraina va ucide milioane de oameni.

Din estimările sale, directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei a avertizat că blocada rusă aplicată porturilor ucrainene de la Marea Neagră a dus la oprirea exporturilor de cereale ale Ucrainei, al patrulea exportator mondial de grâu şi de porumb, ameninţând aprovizionarea alimentară din multe ţări.

Astfel, „Cred că următoarea criză sanitară a început deja. Nu este vorba despre un nou virus, ci despre faptul că numeroase persoane malnutrite vor fi mai vulnerabile în faţa virusurilor existente. Cred că impactul combinat al bolilor infecţioase, penuriilor alimentare şi crizei energetice (…) poate să provoace milioane de decese suplimentare”, a explicat Peter Sands, conform afp.com.

În acest context, expertul a subliniat că guvernele lumii „trebuie să acorde prioritate îngrijirilor medicale primare, îngrijirilor acordate în sate, în comunităţi”, pentru a diminua impactul crizei alimentare în rândul populaţiilor care sunt cele mai sărace şi cele mai vulnerabile.

Lupta împotriva noului coronavirus a luat din resursele folosite de lupta împotriva tuberculozei

Din punct de vedere al tuberculozei, lupta împotriva noului coronavirus a luat din resursele folosite de lupta împotriva tuberculozei, o boală care a ucis 1,5 milioane de persoane în 2020, potrivit statisticilor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În opinia sa, „A fost un dezastru în cazul tuberculozei. În 2020, au existat 1,5 milioane de persoane în minus care să fi fost tratate împotriva tuberculozei şi, din păcate, asta înseamnă că sute de mii de persoane vor continua să moară din cauza bolii şi că ele vor infecta alte persoane”, a adăugat Peter Sands.

În viziunea acestui expert în sănătate, rezolvarea crizei alimentare este indispensabilă pentru lupta împotriva tuberculozei, o maladie ce ocupă locul al doilea în clasamentul bolilor infecţioase ce provoacă cele mai multe decese la nivel mondial.

În timp ce aceste boli ocupă tot mai mult spaţiu în lume, ţările occidentale acuză Rusia că face presiuni pentru a obţine concesii, blocând exporturile vitale de cereale ale Ucrainei, fapt care ameninţă multe ţări cu riscul de foamete iar autorităţile de la Moscova neagă însă aceste acuzaţii.

În acest sens, Germania organizează vineri o conferinţă internaţională despre criza alimentară actuală, iar la acest eveniment va fi prezent şi liderul diplomaţiei americane, Antony Blinken.

În concluzie, tuberculoza „este pandemia săracilor, de aceea ea nu a atras atât de multe investiţii pentru programe de cercetare şi dezvoltare. Este o tragedie, pentru că (tuberculoza – n.r.) este o boală pe care ştim să o prevenim, să o vindecăm şi de care putem să ne debarasăm”, a completat Peter Sands.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata