În România este Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în 29 de județe

27

În a doua decadă din luna august, se strică vremea în toată România. Este cod galben de ploi și descărcări electrice. ANM a făcut anunțul chiar acum și a spus ce ne așteaptă pe tot parcursul zilei de astăzi. Meteorologii au venit cu detalii despre ce urmează și în perioada următoare.

Se schimbă vremea, chiar în aceste momente, astfel că  românii vor avea parte de încă o zi cu ploi torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului în majoritatea zonelor țării. Cea mai mare parte a țării este vizată un cod galben de instabilitate atmosferică ce încetează abia diseară la ora 22:00.

Pe tot parcursul zilei de astăzi va ploua torențial, precipitațiile ducând la acumulări de apă ce vor depăși 40 de litri pe metrul pătrat și izolat vor fi chiar de cantități de peste 60 și 70 de litri pe metrul pătrat.

Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, de intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat vor fi chiar condiții de grindină.

ANM a anunțat când se schimbă vremea

Este posibil ca ploile să fie prezente și în zonele care nu sunt vizate de codul galben, respectiv pe litoral și prin vestul țării, dar ele vor fi ceva mai slabe din punct de vedere cantitativ.

De asemenea, disconfortul termic este în creștere, deoarece un val de căldură va veni în țara noastră și ne va aduce din nou temperaturi de caniculă. Sunt estimate maxime de 36-37 de grade la sfârșitul acestei săptămâni, însă vom resimți mai puternic începând de miercuri încolo, când maximele vor fi încadrate între 26 și 35 de grade. Joi, ele urcă până pe la 37 de grade Celsius.

Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în 29 de județe

În ziua de luni, meteorologii au emis o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în 29 de județe până luni seară. Conform ANM, în intervalul luni ora 11.00 – 22.00, la munte, în Dobrogea, local în Muntenia, Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Județele vizate sunt Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara , Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala luni, pe arii restrânse și în restul teritoriului, iar marți cu precădere în nord, centru și est.

Ce temperaturi sunt prognozate pentru toată țara

În zilele următoare aria precipitațiilor se va mai restrânge, astfel că de miercuri încolo va mai ploua doar în anumite zone. Vor fi 25 de grade în Bacău și Brașov, 26 de grade la Sibiu, 24 de grade la Suceava, ceva mai rece în nordul țării, cald, în schimb în vest.

La Timișoara vor fi 34 de grade, la Arad vor fi 33 de grade, iar în București maxima va fi de 28 de grade. În Capitală, sunt așteptate averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Vremea va fi extrem de capricioasă în aceste zile. Bucureștiul este sub incidența acelui cod galben de instabilitate atmosferică, cu o minimă la noapte, de 16 grade. Nu sunt prognozate ploi, însă mâine este posibil să mai plouă puțin, cu toate că acest cod își pierde valabilitatea. Vor fi 32 de grade mâine la amiază, iar miercuri 34 de grade. Meteorologii prognozează și pentru Capitală caniculă, dar asta la sfârșitul săptămânii.

La malul mării va ploua, iar ANM prognozează că vor fi maxime de până la 27-28 de grade, iar aceste averse vor fi însoțite și de intensificări ale vântului.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata