Nicola Sturgeon: Investim 20 miliarde de lire pentru a construi o Scoţie independentă

22

Şefa guvernului scoţian Nicola Sturgeon a anunţat, luni 10 octombrie, că va investi 20 miliarde de lire ( în jur de 22 miliarde de dolari) pentru a construi o Scoţie independentă, bazată pe energii regenerabile, dacă naţiunea va decide să-și proclame independența față de Regatul Unit.

Fondurile ar urma să fie investite în primul deceniu de existenţă a Scoției ca stat independent. Resursele ar proveni din veniturile petroliere încă prezente şi prin împrumut, a precizat premierul scoţian în congresul formaţiunii sale politice, Partidul Naţional Scoţian (SNP), a relatat France Presse.

Astfel, „Fonduri precum acestea ar putea susţine un program masiv de decarbonizare a locuinţelor, reducerea facturilor la energie şi combaterea sărăciei”, a afirmat șefa guvernului.

„Acestea ar putea finanţa mii de locuinţe suplimentare, investiţii în proiecte locale de energie regenerabilă şi sprijinirea comunităţilor”, a adăugat Nicola Sturgeon.

Scoţia și-ar dori să se alăture Uniunii Europene în calitate de stat independent

În timp investiţiile, promise de premierul britanic „vor da impuls unei creşteri durabile de care naţiunea noastră proaspăt independentă va avea nevoie”, a precizat premierul. Nicola Sturgeon a promis, de asemenea, să obţină neutralitatea carbonului şi să nu autorizeze niciodată fracturarea hidraulică în Scoţia, în contextul în în care Londra tocmai a ridicat moratoriul asupra acesteia.

Premierului scoţian a anunțat, printre altele,  că în toamna anului 2023 va organiza un referendum cu privire la independenţa Scoţiei. În același timp, Londra se opune organizării referendumului, justificând că un astfel de scrutin nu poate avea loc decât o dată pe generaţie.

Scoţienii deja au votat în procent de 55% pentru a rămâne în cadrul Regatului Unit în anul 2014. Însă separatiştii au estimat că Brexitul a schimbat situaţia, susținând ca Scoţia își dorește să se alăture Uniunii Europene în calitate de stat independent.

Nicola Sturgeon a sesizat Curtea Supremă

În contextul judiciar, anticipand o înfruntare judiciară cu autoritățile centrale de la Londra, Nicola Sturgeon a luat-o înainte sesizând Curtea Supremă. Respectiv, Curtea urmează să studieze dosarul începând de marţi, 11 octombrie, cu scopul de a stabili dacă Edinburghul poate legifera asupra problemei fără acordul Londrei.

În acest sens, se va clarifica dacă un astfel de referendum va fi însă doar „consultativ” şi dacă Londra va trebui să-şi dea acordul pentru o eventuală independenţă a Scoţiei.

Din punct de vedere socio-economic, inflexibilă faţă de Londra, Nicola Sturgeon a acuzat guvernul conservator de „agravare” a crizei costului vieţii în ţară, prin reducerea impozitelor pentru cei mai bogaţi şi panicarea pieţelor cu anunţuri bugetare neclare, a comentat sursa citată.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro