Patru puncte critice ar putea fi atinse încă din anul 2030, în ceeace priveşte schimbările climatice

56

Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la evoluția sumbră a schimbărilor climatice din întreaga lume. Un nou raport realizat de climatologi, publicat în revista Science arată că patru puncte critice pentru climă, la nivel global ar putea fi atinse încă din anul 2030. Acestea ar avea un impact devastator pentru întreaga populație.

În contextul celor patru puncte critice pentru climă, la nivel global, care ar putea fi atinse încă din anul 2030, arată că nou raport realizat de specialiștii în climatologie, publicat vineri în revista ştiinţifică Science care a vizat peste 200 de studii publicate începând din anul 2008 pentru a crea un model actualizat asupra punctelor critice climatice.

Cercetătorii au emis avertismente cu privire la impactul unei creşteri cu 1,5 grade Celsius a temperaturii pe Terra

Oamenii de știință au afirmat că în momentul în care încălzirea globală înregistrează o creştere medie de 1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din perioada preindustrială, vor fi atinse patru puncte critice pentru climă:

-topirea calotelor glaciare din Groenlanda şi

-Antarctica de Vest,

-moartea recifelor de corali la tropice şi

dezgheţarea permafrostului în întreaga lume.

În acest context, cercetătorii au avertizat, cu mult timp în urmp și au emis avertismente cu privire la impactul unei creşteri cu 1,5 grade Celsius a temperaturii pe Terra. Pe baza tendinţelor recente, specialiștii care au realizat studiul prezic faptul că acest prag ar putea fi atins încă din anul 2030.

Astfel, atingerea punctelor critice ar putea duce la o dinamică ce va provoca în continuare topirea calotelor glaciare de pe Pământ, chiar dacă temperatura planetei nu va mai creşte, a avertizat raportul cercetătorilor.

Lumea trebuie să accelereze în mod radical decarbonizarea economiei pentru a limita riscul de a traversa puncte critice climatice

În contextul incălzirii globale, dacă se îndeplinesc toate măsurile care se regăsesc pe agenda politicienilor şi ar fi implementate, temperatura globală ar putea fi limitată la o creştere de 1,95 grade Celsius până în 2100. Însă, toate măsurile introduse până în prezent nu vor face decât să limiteze încălzirea la 2,6 grade Celsius.

În avertizările sale, „Acest lucru plasează Pământul pe o traiectorie ce va traversa mai multe puncte critice periculoase, dezastruoase pentru oameni din întreaga lume”, a declarat Johan Rockström de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, Germania, unul dintre coautorii raportului.

Aşadar, „Noua noastră cercetare oferă dovezi convingătoare conform cărora lumea trebuie să accelereze în mod radical decarbonizarea economiei pentru a limita riscul de a traversa puncte critice climatice”, a spus la rândul său Tim Lenton de la Universitatea din Exeter, un alt coautor al raportului, citat într-un comunicat.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata