Preşedintele Joe Biden anunță că pandemia s-a terminat în Statele Unite

15

În ziua de duminică, 18-09-2022, Președintele american Joe Biden a anunțat că pandemia de COVID-19 s-a încheiat în Statele Unite. Chiar dacă a recunoscut că mai sunt probleme și mai este mult de muncă în acest sens, situația este pe cale să se schimbe.

Concret, preşedintele american Joe Biden a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară, că pandemia de COVID-19 s-a „terminat” în Statele Unite, scrie AFP.

Astfel, „Pandemia s-a terminat, mai avem o problemă cu COVID-19, mai avem multă muncă în acest dosar, dar pandemia s-a încheiat”, a declarat liderul de la Casa Albă pentru canalul CBS.

„Dacă te uiţi în jur, nimeni nu poartă mască şi toată lumea arată destul de bine”, a afirmat el. „Deci cred că este pe cale să se schimbe”, a mai spus Joe Biden, citat de AFP.

Peste 17 milioane de europeni, afectați de long COVID

În contextul Covid-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) din Europa estima săptămâna trecută că cel puţin 17 milioane de europeni au suferit de tulburări pe termen lung legate de COVID-19 în 2020 şi 2021. În același timp, OMS a făcut apel la o mai bună îngrijire a bolnavilor, mai relatează sursa citată.

Această cifră reprezintă mai mult de 16% din cele 102,4 milioane de persoane care au fost infectate cu coronavirus în primii doi ani ai pandemiei în cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS.

Oboseală, tuse, dificultăţi de respiraţie, febră intermitentă, pierderea gustului sau a mirosului, depresie, COVID de lungă durată (long COVID) se manifestă prin unul sau mai multe simptome dintr-o listă lungă, de obicei în decurs de trei luni de la infectare şi care persistă cel puţin două luni.

În opinia sa, „Milioane de persoane din regiunea europeană a OMS, care include Europa şi ţări din Asia Centrală, suferă de simptome debilitante la câteva luni după infectarea iniţială cu COVID-19. Ele nu pot continua să sufere în tăcere”, a declarat directorul regional al OMS, Hans Kluge, într-un comunicat.

Numărul femeilor afectate, dublu față de cel al bărbaților

Concret, „Guvernele şi partenerii din domeniul sănătăţii trebuie să conlucreze pentru a găsi soluţii”, a subliniat el, constatând „necesitatea urgentă de analize suplimentare, a unei investiţii mai mari, sprijin sporit şi o mai mare solidaritate cu cei care suferă de această boală”.

Numărul femeilor afectate de COVID de lungă durată este de două ori mai mare decât cel al bărbaţilor, conform estimărilor OMS, care se bazează pe calculele oferite de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Din datele IHME cu sediul în SUA, reiese că aproximativ 145 de milioane de persoane din întreaga lume au suferit de COVID de lungă durată în 2020 şi 2021.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata