120 de ani de la naşterea lui Percy Spencer, inventatorul cuptorului cu microunde

27

Percy Spencer s-a născut la 8 iulie 1894, la Howland, Maine. Nu a terminat niciodată școala gimnazială, dar a început să lucreze la o moară la vârsta de 12 ani, înainte de a intra în flota militară americană, în 1912, pentru a învăța despre telegraf.

A început să lucreze la Compania Raytheon în 1920. În 1941, a fost realizat, la Compania Raytheon, magnetronul, folosit pentru a genera semnalele radio ale microundelor. În timp ce lucra acolo, Spencer a descoperit un mijloc mult mai eficient de realizare a magnetronului, aceasta ducând la o creștere a producției de până la 2.600 de bucăți pe zi. Pentru munca sa, a fost premiat de către Flota Militară Americană.

În 1945, în timp ce stătea în fața unui magnetron pus în funcțiune, i s-a topit o bucată de ciocolată pe care o ținea în buzunar. A testat apoi popcornul în fața unui magnetron și toată camera s-a umplut de floricele de porumb. De aici, a început să lucreze pentru realizarea unui cuptor cu microunde și, până în 1947, compania Raytheon a și vândut unul dintre ele.

Primele aparate de coacere s-a numit ”Radarange”. Grele și destul de scumpe ca preț, ele au fost mai întâi folosite pentru bucătăriile spitalelor și cantinelor militare. Începând cu anul 1967, mărimea acestora s-a schimbat. Societatea Amana, o filială a companiei Radarange, a pus la punct primul cuptor cu microunde pentru menaj.

Astăzi, acest aparat de bucătărie a devenit indispensabil în viața de zi cu zi. În Europa, un cămin din două sunt echipate cu acest obiect. Percy Lebaron Spencer fost numit prim vicepreședinte al companiei Raytheon și membru al Consiliului director al aceleiași companii. A primit 300 de brevete de-a lungul carierei la Raytheon; una dintre clădirile firmei îi poartă numele.

A murit la 8 septembrie 1970. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata