5 direcţii paralele pe care vor merge SUA pentru progresul securităţii Europei

Statele Unite sunt ferm angajate faţă de ideea că orice decizie privind securitatea Europei trebuie făcută în cooperare strânsă cu aliaţii şi partenerii europeni, scrie vicepreşdintele american Joseph Biden, în paginile cotidianului american The New York Times.

Biden se va adresa joi membrilor Parlamentului European şi urmează să se întâlnească îm această săptămână cu ambasadorii la NATO, pentru a consolida dialogul existent între SUA şi cei mai apropiaţi aliaţi ai săi în privinţa viitorului securităţii europene.
Statele Unite, susţine Biden, amintind de un discurs pronunţat de secretarul de stat american Hillary Clinton, la Paris, în luna ianuarie, nu cred că Europa are nevoie de noi tratate şi instituţii, ci pot încerca să contribuie la o Europă mai sigură care ia în considerare natura ameninţărilor din momentul de faţă.

Potrivit lui Biden, există cinci direcţii paralele pe care SUA vor merge în încercarea de a îndeplini acest obiectiv. În primul rând, SUA şi Europa trebuie să colaboreze pentru extinderea angajamentelor de transparenţă reciprocă în ceea ce priveşte totalul forţelor militare, aici intrând atât forţele nucleare şi convenţionale, cât şi dispozitivele de apărăre din Europa, inclusiv apărarea antirachetă.
„Speranţa noastră este să realizăm acest lucru în cooperare cu Rusia. SUA nu mai văd Europa în termenii unui joc cu sumă nulă, specific Războiului Rece”, relevă Biden.

În al doilea rând, ‘vom explora limitările reciproce în ceea ce priveşte mărimea şi locaţia forţelor convenţionale, un aspect relevant pentru felul în care arată azi lumea şi pe viitor. De asemenea, ar trebui să ne ţinem armatele departe de scenariile fără prea multă legătură cu realitatea, concentrându-ne în schimb pe planurile de a combate ameninţările reale, în special cele care vin din afara Europei’, explică Biden.

În al treilea rând, subliniază vicepreşedintele american, trebuie dedicată mai multă atenţie şi mai multe resurse pentru combaterea ameninţărilor la adresa securităţii europene ce vin din afara Europei. Ameninţarea războiului care a bântuit Europa secole de-a rândul a revenit, chiar dacă în prezent aceasta este localizată în anumite regiumi. Chiar dacă este vorba de o mare realizare, azi continentul european se confruntă cu ameninţări noi şi nocive:

râspândirea armelor de distrugere în masă la regimuri paria, cu acces la tehnologia de producere a rachetelor balistice; ameninţarea actuală a unui atac terorist din partea insurgenţilor din regiunile de frontieră dintre Afganistan şi Pakistan; perspectiva unui atac informatic al unor reţele de infractori şi provocări semnificative la adresa securităţii energetice.

Pentru Joe Biden, o a patra direcţie pe care trebuie mers pentru consolidarea securităţii în Europa priveşte o strategie de prevenire a conflictelor şi un mecanism mai eficient de soluţionare a crizelor. „Conflictul dintre Rusia şi Georgia din august 2008 ne-a amintit tuturor – notează Biden – că nu putem considera că securitatea Europei este garantă din orficiu. Pentru a preveni ca astfel de incidente să nu se mai repete, SUA susţin crearea unui Mecanism de Prevenire a crizelor în cadrul OSCE.

Nu în ultimul rând, Biden subliniază că securitatea în Europa este indivizibilă. O securitate durabilă în Europa cere pace şi stabilitate pentru întreaga Europă – nu doar pentru vechea sau noua Europă, pentru Estul sau Vestul Europei, statele europene membre ale NATO sau pentru cele nemembre – şi include parteneri şi prieteni care caută stabilitatea şi prosperitatea, ce vin odată cu standardele democratice ale UE şi NATO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata