Acord SUA-UE privind ameliorarea securităţii aeriene

Miniştrii de interne ai Uniunii Europene şi al SUA s-au reunit la Toledo (Spania) unde au convenit să întărească securitatea aeriană prin crearea unui registru european al pasagerilor, schimbul permanent de informaţii şi recurgerea la metode tehnologice cele mai avansate.

După atentatul eşuat de la Detroit, Al-Qaida rămâne în continuare angajată în atacarea punctelor cele mai vulnerabile, precum avioanele în zbor. Responsabilii securităţii din Europa şi SUA au descris registrul european cu numele pasagerilor drept ‘cel mai bun instrument al schimbului de informaţii la ora protejării zborurilor’, informând în acest sens Comisia Europeană.

Acum există un registru care permite acest schimb de informaţii între UE şi SUA, dar nu şi între ţările europene, ca şi cum Vechiul Continent nu ar putea fi ţinta unor noi atentate ale Al-Qaida, notează ziarele ABC şi El Pais. Rezoluţia comună a fost semnată la reuniunea informală a titularilor Internelor la care a participat ca invitată şi Janet Napolitano.

Textul este rod al reflecţiei comune al actualelor ameninţări teroriste, mai ales după atacul eşuat din 25 decembrie asupra avionului care se îndrepta spre Detroit, şi în care călătoreau pasageri de 18 naţionalităţi, cum a subliniat doamna Napolitano la conferinţa de presă. Textul subliniază necesitatea identificării ‘cât mai repede posibil” a potenţialilor terorişti printr-o întărire a securităţii asupra documentelor de călătorie precum elementele biometrice pentru a împiedica urcarea suspecţilor lor la bord.

Se exprimă de asemenea necesitatea conlucrării “urgente” în pregătirea de noi măsuri de securitate aeroportuară pentru ca acestea să fie dezbătute la summitul bilateral EE UU-U E ce va avea loc în aprilie în contextul dialogului transatlantic. SUA şi UE intenţionează să intensifice controlul prealabil al călătorilor, să întărească ‘măsurile de protecţia la borď şi ‘să amelioreze mecanismele de comunicare în cazuri de urgenţă’.

Schimbul de informaţii între ţări va fi examinat de asemenea cu urgenţa pentru a ‘include noi căi precum ofiţeri însoţitori de legatură sau centre de operaţiuni’, pentru a reduce riscurile de atentate, garantând însă ‘protecţia intimităţii şi libertăţile cetăţenilor’. Potrivit ministrului american pentru Securitate internă, Janet Napolitano, Al-Qaida ‘consacră cele mai bune minţi’, înşelării sistemelor de securitate, astfel încât ţările trebuie să fie ‘la înălţimea’ unei astfel de ameninţări.

Miniştrii europeni au lăsat deoparte dezbaterea scanerelor corporale, justificând această amânare prin faptul că trebuie aşteptată decizia Comisiei Europene, să se verifice dacă au efecte negative asupra sănătăţii şi dacă uzul lor este compatibil cu dreptul la intimitate.
Dar ameninţarea reală necesită soluţii urgente, iar responsabilii Internelor vor să aplice şi alte instrumente tehnologice. Janet Napolitano a amintit că în SUA deja funcţionează astfel de scanere corporale – au fost instalate în aproape 40 de aeroporturi – şi ca numărul lor va creşte la 450 anul viitor.

Ceea ce nu înseamnă, a precizat ea, că SUA cer ca şi celelalte ţări să le implementeze. Este şi motivul pentru care, a explicat ea, lumea nu trebuie să fie obsedată de aceste scanere, deoarece există şi alte instrumente la fel de eficiente precum detectarea explozibililor prin dispozitive care ‘văď până la piele sau dispozitive care detectează componenţa metalelor şi a lichidelor şi, nu în ultimul rând, câinii dresaţi.

SUA nu au instalat poliţişti înarmaţi la bord, deşi Napolitano a asigurat că după avertismentul de la Detroit, securitatea s-a întărit cu un serviciu federal al poliţiei care controlează rutele. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot, s-a angajat ‘să accelereze prezentarea raportului privind utilizarea eficientă a noilor tehnologii, mai ales scanerele corporale’.
Totuşi, Barrot a ţinut să precizeze că ‘nu trebuie să fim obsedaţi de această temă. Un bun registru al datelor pasagerilor poate fi la fel de eficienť, a asigurat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata