Ambiţia ecologică a Spaniei: 20.000 de maşini electrice pentru 2011

22

Circulă doar 16 maşini electrice din cele 2.000 prevăzute de Ministerul Industriei din Spania. Totuşi acest mijloc de transport este una din ambiţiile guvernului lui Jose Luis Rodriguez Zapatero. Guvernul socialist aspiră ca în 2011 să fie comercializate 20.000 de vehicule de acest tip.

O cifră care presupune o creştere exponenţială comparativ cu anul 2009, când a fost înmatriculată o singură maşină electrică în această ţară, notează luni ziarul ABC.
Cele 16 bucăţi comercializate în decursul anului acesta pun în chestiune obiectivul inclus în Strategia Integrală a Vehiculului Electric, prezentată în luna aprilie de însuşi premierul Zapatero.

Guvernul consideră maşina electrică ‘o oportunitate industrială, tehnologică, energetică şi ecologică’. Impulsionarea şi dezvoltarea lui face parte din Strategia Economică Sustenabilă, un amplu programa de modernizare pus în aplicare de executiv cu scopul obţinerii un nou model economic.
Miza guvernului socialist în privinţa maşinilor de acest tip este atât de mare că la prezentarea sus-menţionatei Strategii Integrale a Vehiculului Electric, făcută de premierul Zapatero la Palatul Moncloa, au participat principalii fabricanţi naţionali de automobile, al doilea vicepremier, Elena Salgado, ministrul Industriei, Turismului şi Comerţului, Miguel Sebastian şi ministrul Ştiinţei şi Inovaţiei, Cristina Garmendia.

Documentul are în vedere o serie de previziuni de vânzare ale acestor maşini şi propune ca obiectiv ţintă anul 2014 pentru ca pe drumurile naţionale să circule în total 250.000 de vehicule electrice şi hibrizi cu alimentare electrică.
Pentru etapele intermediare, Ministerul Industriei preconizează să se ajungă la un parc de circa 2.000 de maşini electrice între 2009 şi 2010 (în cadrul programului pilot denumit Movele (Mobilitate electrică), precum şi înfiinţarea 500 de centre de încărcare.

Pentru 2011, obiectivul vizat este comercializarea a 20.000 de maşini electrice, cifră care s-ar ridica la 50.000 de unităţi în 2012, la 70.000 în 2013 şi la 110.000 în 2014, potrivit estimărilor Ministerului condus de Miguel Sebastián.
Previziunile Ministerului Industriei includ şi o serie de hibrizi cu alimentare electrică. În Spania a fost prezentat un model de acest tip, Toyota Prius Plug-in, pe care firma japoneză preconizează să-l lanseze în doar cinci unităţi pe piaţa spaniolă.

În altă ordine de idei, 15 din cele 16 maşini electrice înmatriculate în Spania de-a lungul anului acesta corespund modelului Think City, distribuit în ţară de compania Going Green care a înmatriculat şi singura maşină electrică vândută anul trecut. În aprilie a fost înmatriculată o singură maşină, Nissan Leaf, modelul electric al firmei nipone.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News