Beijingul nu crede în sancţiuni

În urmă cu nişte ani, cancelarul german Helmut Kohl a ridicat, la o cină confidenţială la Beijing cu un funcţionar chinez de rang foarte înalt, chestiunea sancţiunilor împotriva Coreii de Nord, care la vremea aceea se sustrăgea negocierilor privind dezarmarea nucleară.

Gazda chineză a răspuns: “Pentru a determina pe cineva să se dezbrace ce e mai bine să faci?: să scazi temperatura şi să-i smulgi hainele de pe el? Sau să creşti temperatura până când, din cauza căldurii prea mari respectivul se va dezbrăca singur?”, îl citează ziarul italian La Stampa.
În opinia oficialului chinez, folosirea sancţiunilor era ca şi cum ai fi coborât temperatura şi ai fi dezbrăcat pe cineva. Acest lucru nu ar fi făcut decât să provoace rezistenţă şi oboseală pentru toţi.

În această poveste se află întregul scepticism chinez profund, filosofic, faţă de sancţiuni, şi în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Iranului. Nu este vorba numai de o teorie, în opinia Beijingului, ci de experienţă. Coreea de Nord, după decenii de izolare politică şi economică, nu s-a schimbat, ba dimpotrivă s-a baricadat şi mai mult. Viceversa, China, primită economic şi politic în forurile internaţionale, s-a transformat profund.

Înarmată cu acest scepticism profund, China se pregăteşte să voteze pentru sancţiunile ONU împotriva Iranului, în esenţă numai pentru a face o favoare Americii lui Barack Obama, aflată în căutarea unui succes diplomatic de arătat lumii. Există desigur şi impulsuri economice puternice: China este un mare investitor în Republica islamică şi este singurul achizitor major de gaz iranian.

Dar şi acest angajament economic a fost dictat atât de un calcul de convenienţă cât şi de o oportunitate politică: ruperea izolării iraniene ajută, în opinia Beijingului, la schimbarea regimului. Declaraţiile belicoase ale Teheranului privind programul său nuclear sunt desigur o provocare faţă de SUA, care nu pot decât să riposteze.

China nu se poate sustrage, mai ales dacă vrea să scadă actuala febră a nervozităţii bilaterale cu SUA. În aceste ore Beijingul este extrem de circumspect în a¬şi dezvălui mişcările şi intenţiile privind votarea sancţiunilor. Pare însă probabil că în cele din urmă va vota în favoarea sancţiunilor, încercând să atenueze la maximum impactul efectiv al acestora. Dar dacă va subscrie – în fond pentru a face o favoare Americii – acest vot va deveni o monedă de schimb cu Washingtonul.

Tratativele din aceste ore se poartă prin urmare în aceşti termeni: ce este dispusă America să ofere Chinei în schimbul “vânzării” sancţiunilor. În opinia unor americani, acest demers al Beijingului care se târguieşte privind sancţiunile este de două ori trădător, potrivit La Stampa: deoarece este prietenul Iranului şi pentru că pune la vânzare această prietenie.

Pentru China, în schimb, este vorba de a face, ca omagiu faţă de SUA, ceva iraţional şi inutil, dacă nu chiar periculos, crede La Stampa. Atunci, având în vedere că trebuie să facă acest lucru, SUA trebuie să plătească cel puţin un preţ. Prin urmare, votul privind sancţiunile împotriva Iranului devine o monedă de schimb geopolitică în schimbul unor concesii, de exemplu privind armele pentru Taiwan sau Dalai Lama.

Chestiunile profunde şi deosebirile filosofice în abordarea politică generală faţă de ţări care nu împărtăşesc aceeaşi viziune politică, rămân pe fundal, intacte. Aceasta şi pentru că există diferite urgenţe între America şi China. SUA, presate şi de Israel, se tem de sprijinul iranian acordat unor diferite mişcări insurgente şiite din Orientul Mijlociu şi de schimbarea echilibrelor strategice pe care programul nuclear iranian le-ar aduce în regiune.

China, în schimb, nu a aderat la cauza nimănui în zonă, dimpotrivă vede prezenţa SUA drept o altă greşeală a Americii, care intervine la prima persoană acolo unde ar fi oportun să se limiteze la principiul mai eficient: “divizează şi stăpâneşte”, conchide La Stampa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata