Berlinul îşi readuce la viaţă monumentele căzute în dizgraţie

Pentru a dovedi cum timpul vindecă rănile Berlinului, capitala germană plănuieşte să scoată din pământ un monument gigantic al lui Lenin, pe care îl îngropase în 1991, pentru a-l plasa într-un nou muzeu pentru statuile aflate în dizgraţie.

Lucrările vor acoperi perioada comunistă şi nazistă, întorcându-se până în perioada prusacă, notează publicaţia germană Der Spiegel. Berlinul şi-a îngropat cea mai mare statuie a lui Lenin, un colos de 19 metri, la doar 2 ani după căderea Zidului Berlinului. Îndepărtarea sa de pe soclu simboliza la acel moment graba disperată a Berlinului de a se debarasa de tot ceea ce însemna trecutul său comunist şi a fost prezentată în cunoscutul film ‘Goodbye Lenin’.

Drept dovadă că Berlinul a reuşit să privească istoria cu ochi mai detaşaţi, statuia de 3,5 tone, care a fost îngropată în nisip, la marginea oraşului, urmează să fie plasată în cadrul unei expoziţii permanente alături de alte statui din timpul Războiului Rece. În expoziţie vor figura şi statui idealizate de arieni, alături de monumente care datează până în secolul al XVIII-lea şi ilustrează grandoarea şi militarismul Prusiei.

Potrivit Der Spiegel, alte oraşe, cum ar fi Budapesta şi Moscova. au fost primele care şi-au readus la viaţă monumentele nedorite, compromise de istorie, însă în parcuri în aer liber, care seamănă cu nişte cimitire ale comunismului. Spre exemplu, Budapesta are Parcul Statuilor, în care pot fi găsite statui ale lui Karl Marx şi Lenin dar şi ale unor lideri comunişti maghiari.

Potrivit publicaţiei germane, 100 de statui urmează să fi expuse în citadela Spandau, o fortăreaţă renascentistă din districtul Berlin, în 2013. Expoziţia va purta numele ‘Dezvăluit. Berlinul şi monumentele sale’, urmând ca statuile să fie amplasate în două hale înalte de 9 metri. Unele statui vor fi oferite de Muzeul de Istorie a Germaniei şi departamentul pentru protecţia monumentelor.
Altele, cum ar fi statuile din marmură ale regelui prusac Wilhelm al III-lea şi ale Reginei Louise sunt deja în Citadelă şi în momentul de faţă sunt pregătite pentru a fi restaurate.

Alte statui au fost deteriorate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar semnele deteriorării vor fi păstrate pentru a servi ca mărturie suplimentară a istoriei zbuciumate a Germaniei. De asemenea, expoziţia va prezenta un grup de 16 statui ale unor duci, regi şi împăraţi care fuseseră iniţial amplasate în parcul Tiergarten din Berlin, în 1901, în vremea împăratului Wilhelm II-lea, şi îndepărtate de către aliaţi după al Doilea Război Mondial. Printre statuile care urmează să fie expuse figurează şi ‘Decatlonistuľ lui Arno Breker, sculptorul oficial al celui de-al III-lea Reich.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata