Brazilianul Pele, decorat cu Ordinul olimpic

Legendarul fotbalist brazilian Pele a fost decorat cu Ordinul Olimpic, joi, 16 iunie, la muzeul care îi poartă numele din oraşul Santos, de către preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru „angajamentul său în favoarea sportului”.

„CIO a acceptat o sugestie a Comitetului Olimpic Brazilian (COB) de a-l onora pe Pele cu Ordinul Olimpic, omagiul cel mai înalt al CIO, pentru angajamentul său în favoarea sportului”, a declarat Thomas Bach în cursul unei scurte ceremonii care a avut loc joi, la Santos, în sud-estul Braziliei.

Pele, în vârstă de 75 ani, considerat de mulţi drept cel mai bun fotbalist din toate timpurile, „a demonstrat în mod regulat ceea ce înseamnă să-i uneşti pe oameni pentru celebrarea sportului şi a valorilor olimpice, prin excelenţă, prietenie şi respect”, a adăugat preşedintele CIO.

Oficialul german a subliniat, totodată, că această distincţie — un colier de lauri metalici închis de cinci inele olimpice — reprezintă „cel mai mare omagiu adus persoanelor care şi-au dedicat viaţa şi valorile lor cauzei sportului”, precizează AFP.

Edson Arantes do Nascimento „Pele”, triplu câştigător al Cupei Mondiale de fotbal (1958, 1962, 1970), zâmbitor şi vesel, are în prezent nevoie de baston pentru a se putea deplasa, după ce a fost supus mai multor operaţii la şold.

„Regele” a ţinut să le mulţumească foştilor săi coechipieri, „pentru că nu poţi face totul de unul singur”. El s-a bucurat de faptul că acest omagiu i-a fost adus în oraşul clubului său de suflet, Santos FC. „Aici am apărut în lume”, a subliniat Pele.

Fostul star al Selecao a glumit pe seama faptului că echipa de fotbal a Braziliei, cvintuplă campioană a lumii, nu a reuşit să cucerească niciodată medalia de aur la Jocurile Olimpice. „Asta pentru că nu eu nu am jucat niciodată la Olimpiadă!”, a spus el, cu un zâmbet larg. „Acum vom susţine Brazilia pentru a câştiga titlul”, a adăugat Pele.

La eveniment a fost prezent, de asemenea, şi Carlos Nuzman, preşedintele Comitetului Olimpic Brazilian şi al comitetului de organizare a JO 2016. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata