Bulgaria, decisă să-i retrimită rapid în Grecia pe migranţii care ajung ilegal pe teritoriul său

Bulgaria şi-a arătat duminică hotărârea de a împiedica tranzitarea migranţilor din Grecia pe teritoriul său, luând decizia de a-i retrimite în statul vecin pe 56 de afgani ascunşi într-un tren şi pregătindu-se să procedeze în mod similar în cazul a circa 40 de irakieni şi sirieni, relatează duminică AFP.

„Readmisia a fost realizată cu o viteză record pentru Europa”, şi-a exprimat satisfacţia prim-ministrul Boiko Borisov la finalul unei reuniuni a poliţiei de frontieră şi a unei unităţi a armatei la Blagoevgrad.

„Le-am trimis un semnal puternic traficanţilor care abuzează de aceşti nefericiţi”, a subliniat ministrul de interne Rumiana Bacivarova.

După evacuarea în această săptămână a taberei de la Idomeni, la frontiera greco-macedoneană, autorităţile bulgare au interceptat sâmbătă pentru prima dată două grupuri de migranţi la frontiera greacă.

Citeste si:  Cutremur de 6,1 grade în sud-vestul Japoniei

Un număr de 56 de afgani găsiţi sâmbătă într-un tren de mărfuri au fost retrimişi în Grecia în aceeaşi zi. În jur de 40 de alţi migranţi — sirieni şi irakieni — fac obiectul unei anchete şi vor fi retrimişi într-o săptămână, a precizat Borisov.

Migranţii, care le-au plătit traficanţilor 200 de euro de persoană, credeau că vor trece în Macedonia, a mai relatat el.

O unitate de 65 de militari dotaţi cu autovehicule de teren va fi desfăşurată pe partea occidentală a frontierei greco-bulgare pentru a susţine poliţia de frontieră în cazul unui aflux de migranţi, a adăugat prim-ministrul bulgar.

Bulgaria are o frontieră de 493 km cu Grecia şi de 259 km cu Turcia.

Citeste si:  Djibril Bodian, brutar-patiser parizian, câştigă a doua oară titlul pentru cea mai bună baghetă

După ce a ridicat un gard de 120 km în părţile cele mai vulnerabile ale frontierei sale cu Turcia, Bulgaria a împiedicat în ultimele zece zile două tentative de trecere a câtorva zeci de migranţi în trenuri de marfă cu destinaţia Germania sau Ungaria prin punctul de trecere a frontierei bulgaro-turc Kapitan-Andreevo.

Bulgaria a înregistrat între ianuarie şi aprilie 5.010 solicitanţi de azil — afgani, irakieni şi sirieni — majoritatea migranţi clandestini interceptaţi pe teritoriul său. De asemenea, Bulgaria a primit 242 de migranţi retrimişi din Germania, Austria şi Norvegia, unde au ajuns după ce au fost înregistraţi în Bulgaria, a anunţat directoarea Agenţiei pentru refugiaţi, Petia Pârvanova. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner