Italia a spus nu cărnii cultivate în laborator. Acest lucru este de înțeles, având în vedere mândria pe care o are țara cu mâncarea tradițională. Dar, pe termen mai lung, este puțin probabil ca alegerea să fie între un burger Chianina toscan gourmet sau soiul cultivat. În schimb, ar putea fi între o chiflă de cultură sau o chiflă goală.
Interdicția premierului Giorgia Meloni asupra cărnii și hranei pentru animale crescute în laborator poate însemna pur și simplu că guvernul ei de dreapta încearcă să protejeze fermierii locali. Dar încă nu pare să fie nevoie de asta.
Carnea de cultură – făcută într-un laborator prin creșterea celulelor animale într-o supă de proteine
Un studiu academic recent estimează că o fabrică extinsă ar produce carne de vită la 60 USD/kg. O friptură costă o treime din asta la supermarket. Cu toate acestea, în timp, costul cărnii alternative ar trebui să scadă pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește și scara producției se extinde. McKinsey, o companie de consultanță, estimează că carnea cultivată ar putea ajunge la egalitatea costurilor în următorul deceniu.
Dar înainte de asta, acest tip de mâncare ar fi probabil doar o ofertă de nișă, nu spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat cu produsele proteice pe bază de plante Beyond Meat. Prețul acțiunilor sale la aproximativ 16 USD este cu mai mult de o treime sub prețul IPO.
Interdicția lui Meloni arată mai mult ca un exercițiu de protecție a mărcii. Având în vedere dungile ei naționaliste, acesta ar fi propriul ei brand și cel al mâncărurilor tradiționale italiene. La urma urmei, chiftelea de mamut sună mai puțin apetisant decât polpette della Nonna, mai tradițională.
Dar o astfel de gândire directă nu reușește să înțeleagă gravitatea provocării climatice. Deja, agricultura contribuie cu peste 14% din emisiile globale de carbon. Pe măsură ce populația globală crește și devine mai bogată, va trebui inevitabil să ne gândim la ceea ce mâncăm.
A merge pe calea sustenabilă, agritech ar putea oferi astfel o altă cale. Am putea mânca carne hrănită cu iarbă, cultivată în mod durabil – și mult mai puțin. Dar dacă vrem să luăm friptura și să o mâncăm, merită cultivată varianta cultivată în laborator.
Sursa – www.ft.com