Cartelele pentru produse alimentare revin în Rusia?

Criza economică i-a obligat pe cetăţenii ruşi să-şi reducă drastic consumul de produse alimentare, ceea ce a subminat creşterea industriei alimentare a ţării. Pentru a restabili cererea în domeniu, producătorii au propus din nou guvernului să implementeze cartele de alimente pentru cetăţenii nevoiaşi.

Autorităţile ţării nu sprijină implementarea sistemului de cartele, în condiţiile în care acesta ar necesita o sumă cuprinsă între 3 şi 4,6 miliarde de dolari. La rândul lor, experţii au opinii diferite: unii consideră că aceste cartele vor duce la creşterea preţurilor şi amplificarea corupţiei, alţii sunt convinşi de eficienţa lor, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

‘Propunem organismelor federale să implementeze cartelele sociale pentru produse alimentare, pe care să fie virată lunar o anumită sumă: de exemplu, 1000 de ruble. Această sumă ar putea fi cheltuită pentru achitarea a o parte din costul produselor alimentare – de exemplu, în limită de 30 la sută din preţ – incluse pe o listă de alimente fixată de guvern’, explică şeful Uniunii Cerealiere din Rusia (RZS), Arkadi Zlocevski.

Potrivit lui Zlocevski, cartela ar putea deveni un analog al cele bancare, iar în unele regiuni, unde magazinele nu sunt dotate cu terminale bancare, ea ar putea fi înlocuită prin cupoane din hârtie. O asemenea măsură, este convins Zlocevski, îi va ajuta nu doar pe cei săraci, ci şi pe producătorii din industria alimentară.

După cum precizează interlocutorul ziarului rus, în prezent în categoria celor nevoiaşi ar putea fi incluşi 8 milioane dintre cetăţenii ţării, în condiţiile în care un număr aproape identic de ruşi beneficiază astăzi de subvenţii la serviciile comunale. ‘În SUA, pentru un asemenea program de sprijin sunt cheltuiţi anual peste 27 de miliarde de dolari’, a subliniat Zlocevski, precizând că marimea medie a ajutorului este în SUA de 115 dolari de persoană, care este majorat proporţional cu numărul de membri ai familiei.

Propunerea şefului Uniunii Cerealiere din Rusia a găsit sprijin şi din partea şefului Uniunii Producătorilor de Lactate, Vladimir Labinov. ‘După o creştere constantă, timp de zece ani, a cererii la produse lactate în Rusia, în 2009 consumul s-a redus de mai multe ori, iar acest lucru stârneşte îngrijorarea producătorilor din domeniu’, a spus Labinov, care consideră că asemenea cartele ar putea contribui la aducerea consumului de produse lactate până la norma zilnică stabilită de medici.

Între timp, nu toate ministerele sprijină iniţiativa producătorilor ruşi. Astfel, Ministerul Sănătăţii şi Dezvoltării Sociale a declarat deschis că nu consideră oportună implementarea sistemului de cartele pentru alimente. Nu există o poziţie unitară nici în rândul experţilor.

După cum subliniază directorul programului regional al Institutului de politici sociale din Rusia, Natalia Zubarevici, lumea nu mai apelează demult la o asemenea formă de binefacere. ‘Este adevărat că la americani ea mai există, însă alte ţări au înţeles că trebuie acţionat mai concret.
Ceea ce se propune nu este cea mai bună formă de soluţionare a problemei’, a declarat analista, care consideră că experienţa URSS, privind ‘împărţirea de toate pe gratis’ generează întotdeauna scheme de corupţie. ‘În afară de aceasta, apare mereu tentaţia de a majora preţurile, pentru că în final plăteşte statuľ.

La rândul său, directorul Institutului de Economie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Rusiei, Ruslan Ghinberg, susţine iniţiativa producătorilor ruşi şi consideră că statul trebuie să-şi asume cea mai mare parte din finanţarea acesteia. ‘Dacă se va fixa foarte strict mărimea subvenţiilor şi lista mărfurilor, nu ar trebui să apară nicio problemă.
De asemenea, nici creşterea preţurilor nu este probabilă’, îşi exprimă convingerea Ghinberg.

‘În acest caz, implementarea unui asemenea mod de protecţie a populaţiei, cu atât mult a celei nevoiaşe, ar fi destul de logică’, a mai spus economistul, citat de ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata