Cea mai abruptă linie de funicular

Cea mai abruptă linie de funicular din lume – Scenic Railway, potrivit Guinness Book of Records, se află în Katoomba, un oraș din centrul Parcului Național Blue Mountain (New South Wales) din Australia.

Renumit pentru peisajele montane superbe, Katoomba, aflat la circa 100 km vest de Sydney, a devenit cunoscut începând cu 1879, când a fost deschisă prima mină de cărbune.

În prezent, faimosul funicular acționează pe același traseu original, cea mai abruptă pantă ajungând la 52 de grade pe o distanță de 415 metri (cu o diferență de nivel de 206 metri). Mina a fost închisă în 1945, însă linia de funicular a rămas, devenind în timp o importantă atracție turistică a zonei.

Până în prezent, potrivit www.scenicworld.com.au, funicularul a transportat circa 25 de milioane de turiști, aflându-se la a cincea generație de vagoane care au coborât și urcat pe aceste șine. Ultimele reparații și recondiționări au fost făcute în 2013. Transportând câte 84 de pasageri, noul funicular format din patru vagoane pleacă la fiecare 10 minute. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata