Cea mai dureroasă înţepătură de insectă

Dr. Justin Schmidt este, de profesie, entomolog, adică se ocupă cu studiul științific al insectelor. Până aici, nimic neobișnuit, însă ceea ce îl scoate în evidență pe Schimdt este creația sa numită ”indexul durerii provocate de înțepături”, pe baza căruia a alcătuit un top al celor mai dureroase mușcături și înțepături de insecte, în special himenoptere, adică viespi, albine și furnici.

Profesor la Institutul Biologic de Sud-Vest din Arizona, SUA, Justin Schmidt spune, conform www.bbc.com, că a fost înțepat de mii de ori de aproximativ 150 de specii de insecte, în general accidental, dar că de multe ori s-a lăsat intenționat agresat de acestea. ”Nebun?”, se întreabă el. ”Acesta e doar un punct de vedere. Poate că unii sunt îndreptățiți să mă creadă excentric, dar mie îmi place ce fac”, se apără el.

Cert este că indexul durerii realizat de zoologul din Arizona a fost publicat în 1983, fiind apoi, periodic, actualizat. Acesta nu e însă un clasament pur subiectiv, doctorul explicând și chimia din spatele suferinței cauzate de micii, dar nemiloșii agresori.

Justin Schmidt a împărțit indexul în patru trepte de intensitate. Nivelul zero înseamnă că insecta nici nu poate penetra pielea umană, deci efectul agresiunii sale este inexistent. Nivelul patru însă e cel mai intens, depășind cu mult limita suportabilului.

Potrivit insects.about.com, la nivelul 1 se încadrează înțepătura viespii de transpirație, numită așa deoarece este atrasă de sarea din transpirația umană. Durerea cauzată este de scurtă durată și se aseamănă cu cea provocată ”de o scânteie ce arde un fir de păr de pe antebraț”.

Urcând până la nivelul trei, găsim furnica roșie agricultor, a cărei înțepătură îi evocă lui Schmidt o freză ce sapă la baza unei unghii crescută în carne. Odioasa senzație poate ține până la opt ore. Tot la nivelul 3 este clasată viespea de hârtie, a cărei înțepătură e resimțită de om între 5 și 15 minute și este caustică. ”E ca și cum ai vărsa acid clorhidric peste o tăietură cauzată de o coală de hârtie”, explică entomologul.

Trecând la nivelul maxim de durere, cel de-al patrulea, dăm peste tarantula șoim. Deși ține doar trei minute, durerea este orbitoare, feroce și electrică. Senzația este că ”un uscător de păr, băgat în priză, a fost scăpat în cada plină cu apă în care te delectai cu o baie aromată”, explică Justin Schmidt.

Totuși, marele premiu al acestui înfiorător top îi revine furnicii glonț, adică Paraponera clavata, găsită în pădurile tropicale din Nicaragua și Honduras, cu un nivel al intensității durerii de 4+. Suferința cauzată de această insectă este comparată cu cea rezultată prin împușcare, de aici și denumirea. Chinul cauzat de veninul acestei furnici durează între 12 și 24 de ore și este comparat de Justin Schmidt cu suferința provocată de mersul pe cărbuni încinși cu un cui de șase centimetri înfipt în talpă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata