Cehii nu sunt slavi puri

Un studiu realizat de laboratorul privat de cercetare Genomac, în colaborarea cu departamentul de medicină legală şi ştiinţe criminalistice de pe lângă clinica universitară berlineză Charite, a demonstrat că cehii formează centrul genetic al Europei actuale, cehii fiind la fel de apropiaţi genetic de francezi pe cât sunt de polonezi, scrie ziarul ceh Lidove Noviny.

Conform directorului laboratorului de cercetare, Marek Minarik, cehii sunt la fel de apropiaţi genetic de francezi pe cât sunt de polonezi. Începând din anul 2006, oamenii de ştiinţă au analizat genele a circa 2.000 de cehi de sex masculin, rezultatele studiului fiind folosite printre altele şi de criminalistică. ‘Republica Cehă şi locuitorii săi pot fi caracterizaţi din punct de vedere geografic iar acum şi din punct de vedere genetic drept centrul Europei’, afirma Minarik.

Populaţia cehă este, se pare, împărţită între două linii principale de provenienţă şi anume una vest-europeană şi una est¬europeană, ultima numită uneori şi slavă. În afară de aceasta, în genele cehilor sunt reprezentate, se pare, şi două linii de evoluţie mai mici, anume una mediteraneană şi una scandinavă. Determinările naţionale însă, potrivit teoriilor tradiţionale, nu sunt date genetic.

Studiul, în cadrul căruia s-au analizat circa 2.000 de profile masculine neînrudite din diferite părţi ale Cehiei, a mai demonstrat şi faptul că între locuitorii diferitelor regiuni ale Boemiei şi Moraviei nu există din punct de vedere genetic niciun fel de deosebiri măsurabile. Studiul a mai analizat şi frecvenţa apariţiei unor amprente specifice pe cromozomul Y în cadrul populaţiei cehe.

Analiza acestui ADN specific masculin este frecvent un instrument fundamental pentru prinderea celor care au comis fapte penale violente, mai ales în cazul violurilor, atrăgea atenţia preşedintele asociaţiei ceho-slovace pentru genetica criminalistică, Jiri Drabek.
Rezultatele studiului vor contribui însă şi la alte cercetări genealogice. Studiul complet va fi publicat în ediţia din aprilie a revistei ştiinţifice Forensic Science International: Genetics.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata