Externe

Cel mai rapid vânător aerian

Șoimul călător, cea mai rapidă pasăre din lume

Șoimul călător (Falco peregrinus), recunoscut pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, a fost desemnat de Guinness World Records în 2015 drept cea mai rapidă specie de pe planetă.

Viteze impresionante în zbor

Această pasăre poate atinge viteze de peste 300 km/h atunci când se lansează într-un atac vertical asupra prăzii, valorificând forța gravitațională. Atacurile sale în picaj sunt remarcabile prin spectaculozitate.

În zborul orizontal, șoimul călător nu se lasă mai prejos și poate ajunge la viteze de până la 180 km/h în condiții meteorologice favorabile.

Caracteristici fizice și habitat

Conform informațiilor furnizate de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus”, șoimul călător este o pasăre răpitoare mare, având dimensiuni asemănătoare cu cele ale unui șorecar. Acesta se distinge printr-un corp robust, coada lată și aripile largi. Femelele sunt semnificativ mai mari decât masculii.

Aripile au o parte inferioară uniform dungată, iar partea dorsală a adulților este gri închis. O caracteristică notabilă este capul cu mustață neagră care contrastează cu obrajele albe.

Preferințele habitatului includ zone stâncoase, dar șoimii pot cuibări și în mlaștini sau chiar în orașe.

Populație și reproducere

La mijlocul secolului XX, populațiile de șoimi călători din Europa au suferit o scadere drasticǎ aproape până la dispariție. Totuși, aceste populații au început să revinǎ semnificativ; astǎzi aceștia pot fi observați tot mai frecvent în lanțul Munților Carpați din România.

Șoimii ocupǎ adesea cuiburile altor specii (precum corbii sau acvilele) construite pe stânci sau își fac propriile cuiburi în crevasele stâncilor ori pe clãdirile urbane. Sezonul de reproducere începe între februarie și martie; femela depune între 3-5 ouǎ (rar 2 sau 6). Puii eclozează după un interval de 28-32 zile, fiind îngrijiți timp de aproximativ 5-6 săptămâni înainte de a deveni independenți după alte două luni petrecute lângã părinți. Masculii părăsesc adesea primul cuibul urmat la câteva zile de femele.

Dieta și amenințările speciei

Această pasără răpitoare vânează predominant păsări mici sau medii într-o varietate dе habitate deschise; unele populații s-au specializat chiar pe capturarea liliecilor sau insectelor.

Amenințările principale pentru această specie includ:

aviatie Fortele Aeriene record