Cel puţin 272 de morţi în urma seismului din Ecuador

Violentul seism cu magnitudinea de 7,8 grade care a lovit coasta pacifică a Ecuadorului sâmbătă seara s-a soldat cu cel puţin 272 de morţi, potrivit unui nou bilanţ comunicat în noaptea de duminică spre luni de preşedintele ţării, Rafael Correa, potrivit agenţiei de presă AFP.

‘Numărul (morţilor) va creşte cu siguranţă şi probabil într-un mod considerabil’, a adăugat şeful statului.

Echipele de salvare au desfăşurat duminică operaţiuni de recuperare a eventualilor supravieţuitori de sub dărâmături, în timp ce numeroşi ecuadorieni şi-au petrecut şi noaptea de duminică spre luni sub cerul liber de teama unui nou seism sau a unor replici puternice.

Cutremurul, cel mai puternic de după 1979, a provocat importante daune materiale şi a determinat guvernul să declare starea de urgenţă şi să desfăşoare mii de soldaţi pentru a veni în ajutor sinistraţilor şi echipelor de salvare, potrivit DPA.

La Portoviejo (vest), unul dintre oraşele cele mai afectate, case distruse, o piaţă devastată, stâlpi de iluminat căzuţi la pământ şi moloz împrăştiat pe trotuare, stau ca mărturie amplorii cutremurului cu magnitudinea 7,8, cel mai puternic din Ecuador din anul 1979.

„Am scos deja trei persoane decedate si credem că mai sunt 10 sau 11 sub dărâmături”, a declarat un membru al echipei de salvare care a acţionat la hotelul El Gato, o clădirea cu şase etaje care s-a prăbuşit complet.

La Guayaquil, localitate aflată la 400 de kilometri sud de epicentru, „am simţit foarte mult cutremurul”, a povestit Oscar Alava, un inginer în vârstă de 41 de ani. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, nu ni s-a întâmplat nimic. Câinele ne-a avertizat lătrând”, a adăugat el.

În acest port cu peste două milioane de locuitori, un bărbat a fost strivit în maşina sa după prăbuşirea unui pod, iar o fetiţă a murit lovită de acoperişul unui centru comercial care s-a dărâmat.

La Manta (vest), oraş apropiat de epicentru, „casele s-au prăbuşit, stâlpii de iluminat au căzut la pământ, lumea este complet disperată, sunt oameni îngropaţi sub dărâmături”, a spus Miriam Santana, 40 de ani, femeie de menaj.

Vicepreşedintele Jorge Glas a anunţat un bilanţ provizoriu de 235 de morţi şi 1.557 de răniţi, precizând că peste 189 de replici au fost înregistrate după mişcarea telurică iniţială care a durat aproximativ un minut. În ţară a fost decretată starea de urgenţă.

Autorităţile de la Quito au anunţat că două canadieni figurează printre victime.

Aflat în vizită la Vatican, preşedintele Rafael Correa a anunţat că a fost deblocată din rezerva bugetară suma de 600 de milioane de dolari pentru gestionarea situaţiei de urgenţă şi urma să ajungă în oraşul Manta duminică la orele 23.30 GMT.

Uniunea Europeană a anunţat activarea mecanismului european de protecţie civilă, pentru a ajuta această ţară sud-americană, în timp ce secretarul de stat american, John Kerry, a oferit sprijinul Statelor Unite. Întăriri ajung în Ecuador din Columbia, Mexic, Chile, America centrală şi din Spania, mai scrie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata