Cum funcţionează centrele pentru tratarea dependenţei de internet

În Statele Unite, o cura la o clinica de “dezintoxicare” de lumea virtuala costa pâna la 14.500 de dolari.
În China, aceste centre foarte raspândite folosesc metode de forta, care lasa uneori urme: chiar la inceputul lunii august, un adolescent a fost omorât in bataie, relateaza cotidianul francez Le Figaro.

Centrul de primire isi are sediul intr-un parc de 5 hectare la câtiva kilometri de campusul Microsoft. Dar acolo, tot ce seamana cu un calculator are toate sansele sa fie foarte prost vazut.

De curând, in Statele Unite a fost deschis un centru de dezintoxicare de un nou tip. În acest centru nu se trateaza nici dependenta fata de droguri, nici dependenta fata de alcool, ci aceea fata de jocurile video si de internet.

Într-un reportaj transmis de o televiziune locala, sefa institutiei da explicatii legate de scopul pe care aceasta il urmareste.

Centrul isi propune sa reconecteze la realitate tineri care navigheaza uneori si 10 ore pe zi in lumi virtuale.

Un dependent de World of Warcraft povesteste ca ajungea sa adoarma pe tastatura.

Parintii l-au trimis mai intâi sa urmeze programe dedicate alcoolicilor si drogatilor, dupa care s-au orientat catre aceasta cale.

Timp de 6 saptamâni, pacientii au dreptul la o viata de vis. Departe de exercitiile virtuale Wii, in centru se practica relaxarea si sportul in aer liber.

Sunt introduse de asemenea câteva practici nutritionale corecte si se face o analiza a activitatii scolare si profesionale.

Cadrul este cu deosebire cel care promite o recuperare psihologica totala.

Totul pentru 14.500 de dolari, suma nerambursabila. Nu exista intr-adevar tratamente specifice si recunoscute impotriva dependentei virtuale, caci cunoasterea medicala ramâne limitata.

INSERM (Institutul national pentru Sanatate si Cercetarea medicala, n. red.) releva anul trecut pe marginea unui studiu privind impactul jocurilor de noroc asupra sanatatii “numarul redus al studiilor referitoare la internet si la jocurile video, fapt care nu permite la ora actuala, in Franta ca si in alta parte in lume, sa se estimeze amploarea fenomenului de dependenta”.

Un prim studiu dedicat adultilor jucatori a incercat, in acesta saptamâna, sa aduca mai multe elemente. Având ca tinta regiunea Seattle, foarte conectata la internet, studiul face un sumbru bilant medical.

De cele mai multe ori, supraponderali si deprimati, adultii jucatori ar prezenta “semnele unei mai mici deschideri spre exterior, in concordanta cu cercetarile efectuate pe adolescenti, care leaga jocurile video de problemele de sanatate mentala”, spune doctorul James Weaver, citat de Le Figaro.

Autorii studiului admit totusi ca nu pot demonstra ca aici exista un adevarat raport de cauzalitate. Jocurile video conduc la aceste comportamente de inchidere in sine sau le insotesc?

Este o chestiune care ramâne in continuare deschisa. În ciuda acestor rezerve, deschiderea centrelor in care dependenta digitala este tratata ca o boala, este o solutie apreciata.

În Olanda, dependenta se trateaza din 2006 intr-o institutie de specialitate. În Franta, a fost deschis la finele anului trecut la Nantes un centru de referinta privind jocul excesiv.

Având o deschidere mai larga, centrul se ocupa si de practicile virtuale. În cazurile cele mai grave se propune spitalizarea, de cele mai multe ori insa se recomanda grupele terapeutice.

Acest tip de dependenta “este o problema de sanatate publica inca prea putin luata in considerare. În Franta suntem, evident, in intârziere”, arata sefa institutiei, Christelle Andresse, la inaugurare, continua Le Figaro.

Raspunsurile occidentale fata de dependenta de internet nu au intr-adevar nimic comun cu arsenalul desfasurat in Asia, unde acest fenomen este deja considerat ca o problema de sanatate majora.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Asociatia internet a tinerilor chinezi, mai mult de 10 milioane din 100 de milioane de adolescenti ar suferi de o dependenta virtuala.

Pentru ei, au fost infiintate aproximativ 400 de centre de dezintoxicare digitala, anunta China Daily.

În fata camerelor de luat vederi ale televiziunilor occidentale, sunt utilizate “metode blânde” bazate pe sport, jocuri in grup si pe controlul psihologic.

Dar centrele din China recurg si la terapii mai “in forta”, intr-un stil foarte militaresc, pentru a-i deturna pe tineri de la ecrane.

Ministerul Sanatatii a interzis luna trecuta utlizarea socurilor electrice, dupa ce un psihiatru a administrat acest tip de tratament la peste 3.000 de pacienti dependenti.

Aceasta incercare de control nu anuleaza urmarile.

La inceputul lunii august 2009, un adolescent a fost batut timp de 10 ore, la sosirea sa intr-o unitate de reeducare virtuala, pâna ce a fost omorât.

Câteva zile mai târziu, un alt adolescent, in vârsta de 14 ani, a fost spitalizat in stare critica, dupa ce a fost si el batut intr-un asemenea centru.

Familia sa platise 5.000 de yuani (aproximativ 500 de euro) pentru vindecarea copilului. O teribila dovada a neputintei in fata acestui nou tip de dependenta, mai scrie Le Figaro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata