Cele mai ridicate temperaturi din 2013 s-au înregistrat în emisfera sudică

25

Cele mai ridicate temperaturi din 2013 s-au înregistrat în emisfera de sud, cu valuri de căldură generalizate care au afectat în special Australia, Argentina şi Noua Zeelandă, relatează luni EFE.

Organizaţia Mondială de Meteorologie (OMM) semnalează o serie de fenomene climatice extreme majore din 2013, printre care:

—Taifunul Haiyan (cunoscut şi sub numele Yolanda), una dintre cele mai intense furtuni care au atins vreodată zonele terestre, a devastat părţi din centrul Filipinelor.
—Temperaturile aerului în zonele terestre din emisfera sudică au fost foarte ridicate, ceea ce s-a tradus prin valuri de căldură generalizate. Australia a fost afectată de căldura fără precedent pe parcursul întregului an, iar Argentina şi Noua Zeelandă au trăit al doilea şi, respectiv, al treilea an consecutiv mai cald de când deţin statistici în acest sens.
—Un aer polar a atins părţi din Europa şi sud-estul Statelor Unite ale Americii.
—Grave fenomene de secetă au afectat Angola, Botswana şi Namibia.
—Intensele ploi musonice au provocat inundaţii grave la frontiera dintre India şi Nepal.
—Ploi torenţiale şi inundaţii s-au înregistrat nord-estul Chinei şi regiunile estice ale Federaţiei Ruse.
—Ploi şi inundaţii în Sudan şi Somalia.
—Secetă accentuată în sudul Chinei.
—Nord-estul Braziliei a înregistrat cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani.
—Cea mai mare tornadă observată vreodată a afectat Reno (Oklahoma, SUA).
—Precipitaţiile extreme au condus la inundaţii grave în Alpi şi în Austria, Republica Cehă, Germania, Polonia şi Elveţia.
—Israel, Iordania şi Siria au fost afectate de ninsori fără precedent.
—Concentraţiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au înregistrat niveluri maxime fără precedent.
—Nivelul apei a marcat un nou record în oceane.

Numeroasele fenomene climatice extreme înregistrate în 2013 constituie ‘indicatori coerenţi şi interdependenţi’ ai evoluţiei climei ca urmare a încălzirii provocate de activitatea umană, se arată în raportul anual al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie dat publicităţii luni, semnalează AFP.

Potrivit OMM, anul 2013 ‘se clasează pe locul şase, la egalitate cu anul 2007, în seria anilor cu cele mai crescute temperaturi înregistrate vreodată, confirmând tendinţa de încălzire observată pe termen lung’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata