Cenuşa vulcanică un risc pentru sănătatea oamenilor şi animalelor

Norul de cenuşă vulcanică a ajuns deja în Franţa şi ameninţă să prelungească timp de 48 de ore haosul aerian în Europa. Închiderea unei părţi a spaţiului aerian european ar putea fi doar începutul, notează ziarul El Periodico.

Fotografiile Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) luate de satelitul Envisat în care se poate vedea un nor dens de cenuşă vulcanică deplasându-se deasupra Marii Britanii, după erupţia unui vulcan în Islanda la peste 1.000 de kilometri distanţă, a declanşat toate semnalele de alarmă în faţa incidenţei pe care ar putea să o aibă asupra sănătăţii oamenilor din zonele afectate.

Deşi erupţia vulcanului islandez a provocat un nor de dimensiuni relativ mici, el ar putea afecta întregul nord al Europei care se va afla timp de 48 de ore sub influenţa particulelor de cenuşă vulcanică. Deşi norul se deplasează cu o viteză de circa 11 kilometri ar putea afecta o suprafaţă mare a pământului.
Cenuşa vulcanică în suspensie conţine particule nocive şi vapori. Potrivit experienţei arătată de erupţiile anterioare din Islanda sau din America de Sud, cenuşa atacă aparatul respirator, pielea şi ochii. Iritarea căilor respiratoarii, determinată de mărimea particulelor respirabile, provoacă rinite, amigdalite, laringite şi agravarea sinuzitelor.

Pe de altă parte, inhalarea cenuşei provoacă dureri cronice precum bronşita, astmul şi boli pulmonare obstructive care se pot complica. Cenuşa acţionează şi la nivelul conjunctivei ochilor, asemeni unui corp străin. Bioxidul de siliciu aflat în componenţa cenuşei afectează directa conjunctiva şi corneea, producând abraziuni, în timp ce la nivelul pielii cenuşa poate provoca iritaţii în cazul supunerii extreme. Aceste efecte sunt mai marcante la copii şi se pot manifesta printr-o tuse persistentă.

Fumul vulcanic este, de asemenea, una din cauzele ploilor acide şi inclusiv a unei scădei accentuate a temperaturilor din cauza unei mai mici iradiaţii solare. Depunerea particulelor de cenuşă pe scoarţa terestră afectează totodată calitatea apelor de suprafaţă, a râurilor şi a lacurilor, printr-o dimunuare a PH şi o alterare a caracteristicilor, precum gustul, mirosul, culoarea şi oxigenul dizolvat. De asemenea, căderea cenuşei contaminează şi terenurile agricole, ducând inclusiv la otrăvirea faunei în cazul unei concentraţii ridicate iar pe termen mediu afectează fertilitatea şi dezvoltarea plantelor.

Citește și
2 Comentarii
  1. kosty spune

    Tocmai ne asigura o personalitate la Realitatea Tv sambata seara ca nu este deloc periculoasa cenusa vulcanica, ci doar o sa se depuna putin pe gulerul camasii…OARE?

  2. maria spune

    la tv se spun atatea minciuni si aberatii incat crezi ca astia sau nascut numai sa minta .cum va puteti imagina ca atata cenusa in aer nu se depune la sol si nu afecteaza sanatatea oamenilor si a copiilor? de ce ies copiii di generatia asta fara jumatate de creier sau cancer la un sugar cum va explicati acest lucru? va asigurat domnul BOC? ESTE CUMVA dumnezeu SI NU STIM SI NOI?TOT CE SE RASPINDESTE IN AER ESTE OTRAVITOR DE AIA VIATA SA SCURTAT , AERUL ESTE INFESTAT SI TOATA HRANA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE . trebuie sa ne mai bucuram de viata atat cat mai avem timp ca timpul e foarte scurt. iar cei ce alergati dupa capatuiala fara rost si nu va mai saturati opriti va averea voastra nu va fi decat 4 cuie si un cosciug

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata