China fură startul în lansarea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare

1

China fură startul asupra producătorilor de medicamente occidentali în cursa vaccinului COVID-19 în țările în curs de dezvoltare, Indonezia și Turcia desfășurând campanii cu vaccinuri chinezești, Brazilia urmând, în curând și chiar Ungaria, membru al UE, să se înscrie.

Oamenii de știință din unele țări occidentale spun că China a fost prea lentă pentru a publica datele studiilor. Rapoartele publice de până acum despre cât de bine funcționează vaccinurile sale au fost inconsistente, pe care firmele chineze le atribuie variațiilor metodologice.

Cu toate acestea, țările cu sute de milioane de oameni disperați după un vaccin consideră că vaccinurile Chinei sunt suficient de bune.

În timp ce producătorii de medicamente occidentali se luptă pentru a satisface cererea la domiciliu, Beijingul a trimis milioane de doze în întreaga lume a CoronaVac, realizat de Sinovac Biotech, și comercializează, de asemenea, un vaccin separat făcut de o altă companie, Sinopharm.

Exporturile vin chiar în timp ce China se luptă cu propriile sale infecții, ceea ce a blocat peste 28 de milioane de oameni. China a administrat 10 milioane de doze de vaccin acasă.

Deși unele studii privind vaccinul Sinovac au raportat rate de eficacitate mai mici decât unele produse occidentale, țările care le cumpără spun că par eficiente în prevenirea celei mai grave forme mortale de COVID-19.
Poate cel mai important, acestea sunt, de asemenea, ușor de administrat, permițând lansarea rapidă a programelor la scară largă pentru a salva vieți și a preveni copleșirea sistemelor de sănătate.

Turcia și-a lansat programul joi cu vaccinul Sinovac și, până după-amiaza târziu, a declarat că a vaccinat deja peste 200.000 de persoane – mai mult în câteva ore decât a reușit Franța în trei săptămâni. Lucrătorii din domeniul sănătății au fost primii.

„Am petrecut aproximativ 10 luni în salopetă albă, sprijinind oamenii în timp ce se luptă pentru viață. Lucrătorii din domeniul sănătății știu foarte bine că această situație nu poate fi luată cu ușurință și că este necesar vaccinul ”, a spus medicul general chirurg Nurettin Yiyit.

Ungaria, care s-a plâns de lansarea „scandalos” de lentă a vaccinurilor cumpărate de Uniunea Europeană în numele celor 27 de state membre ale sale, a ajuns joi la un acord pentru a cumpăra vaccinul Sinopharm. Dacă ar fi aprobat, ar deveni prima țară din UE care autorizează un vaccin chinezesc.
Deși este probabil ca toate țările să aibă nevoie de mai mult de un tip de vaccin pentru a satisface cererea, China s-a îndepărtat rapid de doza de transport către țările din spatele cozii pentru aprovizionarea cu vaccinurile occidentale.

Multe țări în curs de dezvoltare ar putea avea încă luni de așteptare pentru primele lor vaccinuri.

Între timp, Turcia are deja 3 milioane de doze de vaccin Sinovac în stoc, iar Brazilia are 6 milioane de doze. Se așteaptă ca Brazilia să înceapă să le administreze săptămâna viitoare.

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a fost primul care a obținut vaccinul Sinovac pentru a lansa miercuri unul dintre cele mai mari programe de vaccinare din lume. Se așteaptă să aibă 30 de milioane de doze de Sinovac până la sfârșitul lunii martie dintr-o comandă de peste 122 de milioane în 2022.

„Vaccinarea este importantă pentru a sparge lanțul transmisiei COVID-19 și pentru a ne oferi protecție și siguranță fiecărui indonezian și pentru a ajuta la accelerarea redresării economice”, a spus președintele.
Compania occidentală care concurează cel mai direct în țările în curs de dezvoltare cu Sinovac este AstraZeneca, al cărei vaccin dezvoltat cu Universitatea Oxford este, de asemenea, ieftin și ușor de livrat.

Va fi baza celui mai mare program de vaccinare dintre toate, pe care India se așteaptă să îl lanseze sâmbătă. Peste 5 milioane de doze au fost livrate în toată țara săptămâna aceasta.

Guvernul Indiei spune că va plăti mai puțin de 3 dolari pe doză pentru primele 100 de milioane de vaccinuri, produse sub licență de Institutul Serului din India.

Rusia va lansa săptămâna viitoare o nouă versiune extinsă a programului său de vaccinare, folosind propria sa doză de vaccin Sputnik V, pe care o comercializează intens și în țările în curs de dezvoltare. A obținut aprobarea în Argentina, Belarus și Serbia, deși până acum a fost lent în producerea de doze pentru export la scară largă.

Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran rus care susține vaccinul, a declarat într-un interviu la conferința Reuters NEXT că Rusia va solicita aprobarea UE pentru vaccin luna viitoare și se așteaptă să câștige 25% din cota de piață globală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata