China, ţara burlacilor

Politica fiului unic face ca 24 de milioane de bărbaţi să rămână necasătoriţi. Lipsa fetelor de măritat a făcut ca tinerele să devină mai exigente la ora alegerii soţului. Societatea chineză avansează spre o problemă cu repercusiuni imprevizibile.

Peste 24 de milioane de bărbaţi la vârsta căsătoriei nu îşi vor găsi perechea în următorul deceniu. Situaţia ameninţă să destabilizeze structura familială într-o ţară care înregistrează cea mai accelerată rată de îmbătrânire din cauza politicii copilului unic care a împiedicat naşterea a 400 de milioane de bebeluşi în 30 ade ani.
În această ţară de 1,3 miliarde de locuitori, 162 de milione de oameni au peste 60 de ani, cifră care va creşte la 248 de milioane în 2020, notează La Vanguardia.

Semnalul de alarmă a fost dat de un raport elaborat de Academia Chineză de Ştiinţe Sociale care citează drept cauză principală a acestei disparităţi avorturile pentru a evita naşterea de fete, aşa numitele avorturi ‘selective’ foarte răspândite în zonele rurale.
Realitatea este însă rod al combinării mai multor factori. Potrivit datelor Comisiei de Planificare Familială, în 1982 dezechilibrul naşterilor era de 108 băieţi la 100 de fete. Acum proporţia este de 119 la 100. Iar în unele zone ale ţării, dezechilibrul ajunge să fie de 130 la 100. Autorităţile consideră că raportul normal ar trebui să fie de 103-107 băieţi la 100 de fete.

Zhang Yi este de părere că “problema cea mai gravă’ este menţinerea tradiţiei culturale a prevalenţei copilului de sex masculin. ‘Aşa este normal’, spune bătrâna Wei, care locuieşte cu fiul, soţia acestuia şi nepotul pe care îl îngrijesc ‘în timp ce tinerii sunt la muncă’. În conservatoarea societate chineză pensionarii sunt datori să ofere sprijin familiei şi cer pentru aceasta obedienţă şi atenţie din partea celor tineri. Guvernul chinez a conştientizat problema şi a demarat un program de ajutorare a pensionarilor pentru a le reduce dependenţa de fiii lor.

Începând de luna aceasta va acorda 60 de yuani (6,2 euros) de persoană celor în vârstă de peste 60 de ani. O sumă modică dar care îi poate ajuta pe bătrânii din sectorul rural, dar totuşi simbolică pentru o societate în plin avânt consumist.
Chen, tânărul patron al unei cafenele din Beijing crede că situaţia este departe de a se rezolva. ‘Este o adevărată problemă să-ţi găseşti o logodnică. Cine are bani este mai pregătit şi are şanse mai mari’, spune Chen, casătorit şi tatăl unui băiat de 3 ani.

Dificultatea de a găsi o soţie în unele regiuni a dus, potrivit Comisiei de Planificare Familială, la o creştere a răpirilor şi a traficului de femei în zonele cu procente prea mari de bărbaţi. În alte cazuri se obişnuiesc căsătoriile forţate şi chiar prostituţia. Zhang Yi, ca şi alţi experţi, mărturiseşte că nu are o soluţie: ‘Această situaţie va afecta în principal clasele sărace’.

Lin, un vânzător ambulant în vârstă de 20 de ani, rămâne uimit când află că peste zece ani vor exista peste 24 de milioane de bărbaţi la vârsta căsătoriei. ‘Nu ştiam că vom fi atât de mulţi’, deplânge el, mărturisind îi este destul de greu să găsească o iubită, deoarece fetele au devenit tot mai exigente. ‘Vor să ştie dacă ai maşină, casă, bani… Altfel nu-ţi găseşti logodnică’, conchide el.

Sondajele par să-i dea dreptate lui Lin. Patru din zece fete de măritat se tem că nu îşi vor găsi perechea ideală. Ele admit că au ridicat prea sus ştacheta exigenţelor lor, dar spun că nu sunt dispuse să renunţe la găsirea bărbatului ideal, care trebuie în primul rând să aibă o mare putere de cumpărare.
Jin, asistentă la farmacie în vârstă de 24 de ani este mai realistă. După ce a precizat că are un logodnic oficial, spune că ‘ceea ce este important este persoana’ şi că nu este obligatoriu ca familia soţului să fie bogată.

‘Când bărbaţii au mulţi bani, devin mai neliniştiţi şi mai afemeiaţi’, crede ea. Totuşi, cu 24 de milioane de bărbaţi de unde să alegi, probabil că vor fi tot mai multe fete exigente la ora măritişului. O situaţie care va adăuga şi mai multă presiune asupra tinerilor care se confruntă cu o societate din ce în ce mai competitivă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata