Cine a ştiut şi ce a ştiut atunci când s-a prăbuşit elicopterul israelian în România?

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a fost informat despre accidentul de elicopter din România, în care şi-au pierdut viaţa 6 militari israelieni, decât atunci când petrecerea aniversară a fiului său era în toi.

Există însă motive de scepticism în privinţa orelor la care a fost informat premierul prima dată, scrie cotidianul israelian Ha’aretz, în ediţia de joi. În noaptea de luni, premierul Netanyahu a organizat o petrecere aniversară pentru fiul său Yair, care împlinea vârsta de 19 ani, la reşedinţa sa oficială din Ierusalim.
Aproximativ 100 de invitaţi, majoritatea invitaţi ai premierului şi soţiei sale, au participat la petrecerea care a inclus servicii din catering, un fotograf şi un DJ, şi care a fost plătită de către familia Netanyahu, nu din bani publici, după cum a precizat consilierul pe probleme de media al premierului, Shaya Degal.

Oaspeţii au fost invitaţi la petrecere luni, la ora 17.30. Aproximativ cu două ore şi jumătate mai devreme se pierduse orice legătură cu un elicopter al Forţelor Aeriene Israeliene care participa la un exerciţiu în România. Însă atunci când primii oaspeţi au sosit, Netanyahu nu ştia că a existat un accident fatal.
Potrivit anchetelor în cadrul cărora au fost audiaţi mai mulţi funcţionari ai Biroului primului-ministru şi ai Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), precum şi alte persoane familiare cu evoluţia evenimentelor, Netanyahu a fost prima dată informat cu privire la accident la scurt timp după ora 18.00.

De fapt, nu a primit vestea decât la mult timp după ce a fost informat preşedintele Shimon Peres, deoarece s-a întâmplat ca un consilier diplomatic al preşedintelui, Mody Efraim, să fie la Bucureşti, pentru a pregăti viitoarea vizită a preşedintelui, au explicat ofiţeri de rang înalt din cadrul IDF.
În jurul orei 16.30, după ce a fost informat de către personalul ambasadei Israelului la Bucureşti că s-a pierdut contactul cu un elicopter israelian care participa la un exerciţiu în România, Efraim l-a sunat pe secretarul apărării al lui Peres, generalul de brigadă Hasson Hasson, şi i-a cerut să verifice ştirea la IDF. Hasson a făcut acest lucru, a aflat că relatarea era adevărată şi l-a informat imediat pe Peres.

Potrivit unor înalţi funcţionari din cadrul armatei israeliene, doar în jurul orei 17.00, şeful Statului Major al armatei israeliene, Gabi Ashkenazi, a fost primul informat oficial că elicopterul a dispărut. Însă raportul a fost apoi verificate şi reverificat, astfel încât doar la ora 18.00, armata i-a informat pe secretarii militari ai lui Netanyahu şi ai ministrului apărării, Ehud Barak.

La scurt timp după aceea, armata l-a informat oficial cu privire la accident pe secretarul militar al lui Peres. Cu toate acestea, biroul lui Barak a contestat această desfăşurare a evenimentelor. Potrivit acestuia, ministrul apărării a fost prima dată informat cu privire la incident încă de la 16.15, adică cu două ore înainte ca biroul lui Netanyahu să anunţe că premierul a fost informat.

Oficialii de la biroul lui Netanyahu au declarat că secretarul său militar, Yohanan Locker, i-a dat premierului de ştire imediat ce a fost informat de către armată. Câteva minute după aceea, au adăugat ei, Netanyahu a părăsit petrecerea şi s-a îndreptat spre biroul său privat, de unde a sunat mai mulţi ofiţeri IDF pentru a afla detalii.
Oficialii citaţi susţin că armata i-a cerut premierului Netanyahu să nu vorbească nimănui despre accident, deoarece familiile membrilor echipajului ‘nu fuseseră încă notificate’.

Prin urmare, Netanyahu a revenit la petrecere. La aproximativ 19.30, el a primit actualizări suplimentare cu privire la situaţia accidentului din România. Potrivit unora dintre oaspeţii la petrecere, departe de a păstra o tăcere discretă, Netanyahu le-a povestit unora despre accident. Un oaspete a susţinut că a auzit de accident de la Netanyahu chiar înainte de 18.00 – oră când, potrivit staff-ului premierului, acesta a fost prima dată înştiinţat de accident.

Biroul de presă al IDF a emis joi o declaraţie oficială, care se coroborează în mare măsură cu versiunea oferită de către apropiaţii lui Netanyahu. Potrivit declaraţiei, sediul Forţelor aeriene israeliene a primit un raport iniţial cu privire la accident ‘în jurul orei 17.00’.
În următoarele 40 minute, acest raport a fost reverificat, iar la 17.40, biroul lui Ashkenazi a fost informat că s-a pierdut legătura cu elicopterul. După ce Ashkenazi a clarificat unele detalii cu alţi ofiţeri superiori ai armatei, şeful biroului său a început informarea conducerii politice.

Dat fiind faptul că acesta era un incident excepţional, care a avut loc în afara Israelului, şi în cazul căruia s-a presupus imediat că vor exista victime, pare extrem de probabil ca cel puţin ofiţeri de rang înalt din cadrul forţelor armate să fi fost informaţi cu mult înainte de ora 17.00.
În plus, în cadrul armatei israeliene există o procedură standard de notificare a înalţilor funcţionari de stat, fie prin şefi de birou sau secretari militari, de obicei la câteva momente de la accident.

Prin urmare, este probabil ca o confirmare finală să fi fost într-adevăr livrată biroului Netanyahu doar la ora 18.10. Cu toate acestea, ar fi foarte surprinzător să se afle că, în cursul celor 70 de minute anterioare, să nu fi fost spus nimic premierului, sau cel puţin secretarului său militar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata